Новини от област Стара Загора и България

по европейски програми

Близо 1,5 млрд. лева за нова техника за българските земеделци

2050 15/05/2023 17:48 Агро Земеделие
Близо 1,5 млрд. лева за нова техника за българските земеделци
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Над 3 млн. тона зърно залежават в българските складове преди новата реколта

Близо 1,5 млрд. лева по европейски програми ще могат да ползват българските земеделци, за да обогатят машинния си парк и да развиват модерно земеделие. Това обяви на откриването на изложението БАТА Агро 2023 служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков.

Той съобщи, че по инвестиционна мярка 4.1. на ПРСР ще бъдат предоставени близо 500 млн.лева. Още толкова се очаква да стигнат до земеделците и по инвестиционна мярка 4.2. До месец ще започне и приема на документи по Плана за възстановяване и устойчивост. Там имаме 500 млн.лева по 3 направления, допълни министърът.

Независимо от обещаните средства по европейски програми, агро бизнесът е в най-трудната ситуация от 30 години насам, коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.
„Има забрана на украинското зърно, но към момента това не повлия на цените. Те се определят от международните борси. Имаме над 3 млн.тона хлебна пшеница по складовете в България, 1,3 млн. тона слънчоглед и 1 млн.тона царевица. Нямаме представа къде ще сложим новата реколта“, каза Върбанов пред журналисти.

„Годината премина под знака на инфлация, несигурни пазари,огромни разминавания между себестойността на произведената продукция, ценовите нива, сътресения.
Достъпът на украинска суровина на свободния европейски пазар без защитните квоти, мита, поставиха родните производители пред големи изпитания.
Изместванията на пазарите, договорите, контрагентите постави служебния кабинет под изпитание.

1 месец преди стартиране на жътвата в България има налични повече от 1,5 млн.тона над това, което по принцип се намира по това време в складовете“, призна при откриването на БАТА Агро и зам.-министър Джиков.
Екологичните ограничения, които си постави Брюксел, масираната забрана на огромен брой активни съставки в препаратите за растителна защита увеличиха себестойността на продукцията, която произвеждат земеделците.
Ще имаме сериозен конкурент в лицето на украинските производители и занапред. Необходими са инвестиции, иновации, по-висок добив и правилно съхранение, допълни зам.-министърът.

Коментари към новината

Още новини от Агро