Новини от област Стара Загора и България

БАТА Агро 2023

Христофор Бунарджиев преди БАТА Агро: Имаме намаление на сделките с машини от около 40%

1563 09/05/2023 12:40 Агро Земеделие
Христофор Бунарджиев преди БАТА Агро: Имаме намаление на сделките с машини от около 40%
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

В понеделник, 15 май, на летището в Стара Загора се открива петнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което се организира от Българската асоциация на търговците на агротехника.

Тази година изложението ще представи 197 фирми на повече от 34 000 кв.м нетна изложбена площ. Форумът ще продължи до 19 май.

Броени дни преди откриването разговаряме с един от основателите на изложението, както и член на УС на БАТА Агро – Христофор Бунарджиев.

- Господин Бунарджиев, какви са очакванията Ви за БАТА Агро 2023 броени дни преди откриването на изложението в Стара Загора?
- Живеем в трудна година за българския фермер. През последните 5-6 месеца независимо от непрекъснатата информация за инфлация в цените на храните, аз бих коментирал дефлацията в хранителния сектор от гледна точка на суровините.

Цената на зърното се срути от около 650 лв. /тон на цена от около 400 лв./тон. Слънчогледът, който беше с производствена цена 1000 -1100 лв./тон се срути на цена от около 750 лв./ тон в момента. Подобно е положението и при рапицата. Тази ситуация доведе от една страна до огромни загуби на земеделските производители, от друга – до загуба и на търговците. Всички по веригата претърпяха големи загуби.
За съжаление, това е само началото. Мисля, че тази негативна тенденция ще продължи да се развива. Само след 2 месеца ще добием в страната между 6,5 -7,5 млн.тона пшеница, която ще се сблъска с наличния запас в момента от около 2 - 2,5 млн.тона.

Така през август 2023 г. в България ще имаме 9 млн.тона пшеница!

Само преди година ни плашеха, че в България няма пшеница, че ще умрем от глад , а истината е, че през този август в България ще има пшеница за 4, даже за 5 години напред.

С такава ситуация българският фермер и търговец не се е сблъсквал. Търговците също получиха огромни удари от развитието на тези ценови нива. Много от тях закупиха стоката по време на жътвата на високи цени и докато започне актуалният износ, цената се беше срутила. Търговците отбелязват загуби от порядъка на десетки милиони левове.

В една изключително тежка ситуация ще трябва да проведем изложението БАТА Агро 2023. Силно се надявам, че на това изложение наши посетители ще бъдат онези 10 - 20% земеделци, които успяха да продадат още в началото на сезона стоката си, да получат добри приходи и да направят правилни инвестиции в торове и препарати, за да обезпечат производството си. 

Ситуацията в сектора  при всички случаи ще се отрази върху сделките с машини. Очакваме на това изложение да имаме по-малко сделки.

- Каква е тенденцията при цената на торовете?
- Цените на торовете се срутиха. Ако говорим за амониевата селитра, цените бяха стигнали до 1600 лв. /тон, сега са около 750 лв./ тон. Фирмите в този бранш изгубиха милиони.

- Как се отрази на сделките с агро машини трудната ситуация в сектора?
-В „Булагро Груп“ имаме компютърна система, която следи продажбите ни години назад. Към момента ситуацията с продажбите е 40% по-малко спрямо същия период на миналата година. Предполагам, че подобно е положението и при колегите.

- Отчитате ли от Управителния съвет намаление на участниците в БАТА Агро 2023?
- Напротив, отчитаме увеличение спрямо миналата година. Очакваме добри резултати, както по отношение на ръст на участниците, така и като новости, които предстои да покажем на изложението. 

- Кои са новостите на предстоящото изложение БАТА Агро 2023?
- Нашата цел е да съберем на едно място всички, които работят в този сектор, като имам предвид не само доставчиците на машини, но и банките, лизинговите дружества, застрахователите, разбира се и фирмите, които доставят семена и торове. Тези фирми също имат свое мини изложение, за което аз държах изключително много. Събирането на всички на едно място е правилният бизнес модел, който се прилага в целия свят. Редно е търговците да бъдат заедно, да усетят трендовете, да видят посоката на развитие каква е.

- Какви са тенденциите при новата земеделска техника?
- Тенденцията е в т.нар. прецизно земеделие. Все повече са сателитните системи, навлизат с бързи темпове машините с елементи на изкуствен интелект, има по-точна и прецизна работа на машините, отчита се намаляване на натоварването върху околната среда с използването на технологии, които позволяват лицево разпознаване на плевелите и съответно промяна на дозата на пръскане, за да не се товари излишно полето с химикали. Подобно е положението и при торовете – въвеждат се системи за пробовземане на почвата, за да се определи къде колко е нужно. Целта е да има диференцирана торова норма, която се променя според нуждите на полето. Виждаме вече и трактори с електрически двигатели. Посоката е една – прецизно земеделие и намаляване на натиска върху околната среда.

Коментари към новината

Още новини от Агро