Новини от област Стара Загора и България

Руси Куртлаков – благодетелят на Бургас

759 03/05/2023 08:45 Общество България
Руси Куртлаков – благодетелят на Бургас
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Носител на званията "Почетен гражданин на Бургас" и "Личност на Бургас за 2021 г.", дарител на средства за реализирането на редица възлови проекти в Бургаска област, успешен бизнесмен, художник, меценат, колекционер - това са само част от щрихите, които чертаят житейския портрет на Руси Куртлаков.

Почти целият му професионален път минава на площадката на "Нефтохим", днес "Лукойл". Създава фирмата си "Ремонтстрой", свързана с ремонт на машини и апарати в химическата промишленост, през 1998 г.
Площадът на град КаменоМоже би няма човек в Бургаско, който да не е чувал поне отчасти за неговата благотворителна дейност. Инициативите му са десетки - подпомага създаването на 10-метровия кръст в местността „Шилото“, спонсорира възстановяването на паметника на българския войник пред Военния клуб в Бургас, подпомага изграждането на параклиса „Свети Георги Победоносец“ в Морската градина и създаването на голямата олтарна икона в него. През 1995 г. осигурява материали за изграждането на паметника на Ал. Георгиев – Коджакафалията, спонсорира изграждането на паметника на Апостол Карамитев пред Летния театър, оказва дългогодишна и многократна помощ при поддръжката на Графичната база в Бургас.
Инвестира много средства и в реализирането на редица проекти в близкото до Бургас градче Камено – мястото, където се намира и базата на „Ремонтстрой“.

Благодарение на Руси Куртлаков, днес Камено по нищо не отстъпва на съвременните европейски малки градове.

В Камено Куртлаков се заема с реставрирането на четири чешми, на площада пред кметството изгражда паметници на Васил Левски, на Христо Ботев, както и огромна кукерска маска по проект на художника Наско Стоянов – символ на богатите традиции, свързани с кукерските обичаи тук. Издига висок 8,5 метра кръст, подобен на този в местността „Шилото“ край Бургас.

Оригиналната пластика „Шапката“ е поставена на две места - в Камено и в центъра на Бургас, до хотел „България“. Тя е вид пътеводител в морския регион, създадена по идея на Светозар Бенчев, преподавател в Националната художествена галерия и изработена и монтирана със спомоществователството на Руси Куртлаков.

Сега усилията на Куртлаков са насочени към изграждането на нов храм в с. Драганово. Дарява строителни материали, бетон, тухли, арматурно желязо, прави и други дарения,
за да се сбъдне и тази мечта на хората от Бургаски регион.

Ако си дал… „Вярвам, че човек винаги може да даде, да остави нещо след себе си. Така ще бъде щастлив“, казва Руси Куртлаков. Преди години го впечатляват думите на възрастна жена от телевизионен репортаж: „Мое е това, което съм дала, а не което съм изяла“. Такъв е и моят поглед за нещата от живота, казва бургазлията. Той е почитател на поезията на Иля Велчев и особено на стихотворението му „Ако си дал“.

Руси Куртлаков е роден в ямболското село Межда, но от 1969 г. живее и работи в Бургас и се чувства бургазлия. Желанието му е градът да бъде най-доброто място за правене на бизнес, на изкуство, за развитие на спорта и за живеене.
„След промените в България и падането на социалистическия строй държавата се откъсна от изкуството. Художниците, поетите и писателите изживяха трудни години“, спомня си Куртлаков. Тогава той отново помага на общината като прави реконструкция на сцената на театъра в Бургас. Ремонтира по това време и графичната база на художниците в града. Бургаските художниците и поети откриватКартина на Руси Куртлаков истински благодетел и закрилник в лицето на Руси Куртлаков. Помага им при издаването на стихосбирки или организирането на изложби.

Куртлаков помага на творците без да мери дали са големи, като Любомир Левчев, когото също е подкрепял за издаването на стихосбирки, или са в началото на творческия си път. Купува картини на редица талантливи млади автори, за да ги стимулира да работят все по-добре. Така постепенно през годините събира огромна колекция от над 2500 впечатляващи картини и произведения на изобразителното изкуство.

„Горе долу имам картини за една градска художествена галерия“, казва с усмивка благодетелят на Бургас.

Художникът Куртлаков „Любовта към изкуството ми е от дете. Майка ми беше шивачка и бродирачка. Изработваше чеиза на всички моми в Картина на Руси Куртлаковселото. Може би покрай нея и аз се запалих за красивото. Не влязох в Академията. Вместо художник станах машинен инженер, но продължих да рисувам. Станах член на СБХ като график. Рисувам от дете, за мен рисуването е детска игра, която все още нося в себе си. Всяка минута, когато не съм на работа, съм пред статива“, признава Куртлаков.

Участвал е в десетки самостоятелни и колективни изложби. Винаги му е приятно да се среща с хората на изкуството, защото колкото и да са трудни времената, те не се отказват да създават красота, да пишат стихове и да рисуват.

Картини на Руси Куртлаков са закупени от Софийската градска галерия, в градските галерии на Добрич, Бургас, Разград, Жеравна, Карлово. След 1989 г. негови картини са закупени и заминават за САЩ, както и за страни от цяла Европа. Участвал е в представителни изложби на българската графика в Европа, Испания, Италия, Русия.

Художникът се придържа предимно към темите „Човекът и природата“, рисува морски пейзажи, окото му улавя моменти от делничното човешко битие, които претворява с намигване върху платното.

Бизнесът Фирма „Ремонтстрой“ се утвърждава през годините в професионално извършване на ремонти в химическата промишленост. „Това е трудоемка професия, затова днес никой не иска да я работи, няма кадри. Да имаш добри монтажници, шлосери, строители, вече е много трудно“, споделя Куртлаков проблемите в бизнеса.

„В нашата държава има много неграмотно население. Принудени сме да работим с необразовани хора. В предприятието ни сега работят  100 души, а някога бяха 450.
На площадката на „Лукойл“ някога работеха 16 500 души, сега няма и 2000. Днес квалификацията на работниците е под всякаква критика, а държава, която няма обучени кадри, няма и бъдеще“, категоричен е Куртлаков.

През 2003 г. Руси Куртлаков купува стария завод „Керамика“, който днес успешно развива синът му – Светлин Куртлаков.

Политиката Руси Куртлаков е бил зам.-председател на Общинския съвет в Бургас в периода 2003 - 2007 г. Основава Политическа партия „Сдружение за Бургас“, тъй като е убеден, бе бизнесът трябва активно да съдейства за развитието на региона.
„Събрах бизнеса, участвахме в изборите, спечелихме 3 места в ОС. Събрахме пари помежду си, но вместо за реклама в предизборната кампания ги дадохме за изграждане на кръста в местността „Шилото“ и дарихме дрехи и оборудване наЗаводът на Керамика Бургас АД бургаски домове. Предизборна кампания така и не направихме. Въпреки това успяхме. Но после политиката се оказа нещо различно от онова, което си представяхме. В последните няколко години омразата между партиите стана пагубна за цялата ни нация. Да не говорим за неграмотността на политиците. Омразата и неграмотността на политиците се предават и на хората“, убеден е уважаваният бургазлия.

Руси Куртлаков разбира, че политиката не е за човек на бизнеса като него. Отказва се от нея и се връща обратно във фирмата. Убеден е, че човек трябва да работи, докато може. Макар и над 70 години,  продължава да ръководи успешно фирмените дела, защото работата го държи в кондиция.

Повече от 54 години работи на площадката на бившия „Нефтохим“. Първата му работа обаче е в някогашния Азотно-торов завод Стара Загора. По-късно става зам.-директор и директор на Химремонтстрой, а през 1998 г. създава своя фирма.

След повече от половин век работа на площадката на „Нефтохим“ и „Лукойл“ днес казва, че чувства комбината повече свой, отколкото руснаците, които го закупиха.

Коментари към новината

Още новини от Общество