Новини от област Стара Загора и България

Протестиращите земеделски производители получиха покана за среща с президента Радев

1348 29/03/2023 13:45 Агро Земеделие
Протестиращите земеделски производители получиха покана за среща с президента Радев
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

60 представители на Тракийския съюз на зърнопроизводителите се включиха в протеста

Земеделските производители от цялата страна протестират срещу безмитния внос от Украйна, заради който са принудени да продава зърното под себестойност. В протеста се включиха и 60 земеделци от Тракийския съюз на зърнопроизводителите, както и 50 от Пловдив, съобщи за Divident.EU председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.
В момента складовете са пълни и българското зърно залежава, алармираха многократно земеделците от страната.

Десетки земеделски машини блокираха преди обед пътя към границата с Румъния при Дунав мост. По този начин зърнопроизводителите изразиха протеста си към безмитния внос от Украйна. Решението за протеста е на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Радослав Христов от Тракийски съюз на зърнопроизводителите в Стара Загора каза:
"Тук сме, защото Брюксел не чува нашия глас и използвам възможността да кажа: Хей Брюксел, хей, костюмари, погледнете, не си заравяйте главата в пясъка. Не се правете, че не виждате това, което правите на българското земеделие. И не само. С регламента от миналата година, който либерализира търговията на стоки от Украйна, се получиха някои сътресения в българските и международните пазари".
По време на протеста, разбрахме, че президентът ще ни приеме утре в 14 часа. Независимо от това продължаваме докато не видим, че нашето искане е прието от негова страна, а именно да ни окаже пълно съдействие за дерогацията на европейския регламент, който либерализира безмитния внос от Украйна, каза за Divident.EU Радослав Христов.

Протестите ще продължат и утре във Видин, в Русе, Силистра и Кардам.
Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор "Земеделие", ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.

Той допълни, че вносът на пшеница е по-малък, в сравнение със слънчогледа. Слънчогледът, който влезе в страната беше над 1 милион и 500 хиляди тона. При слънчогледа може би над 60 % от зърното остава в складовете на земеделските производители, при пшеницата от добитото около 6,5 млн. тона зърно, в момента над 4 млн. тона залежава в складовете... Сега сделки няма, и да искаш да продадеш, няма кой да купи. Цените на пшеницата се смъкнаха на 38-40 стотинки, няма пазар, на слънчогледа- 65-70 стотинки- също няма пазар. Зърнопроизводството у нас реализира голяма част от БВП. Парите, които осигуряваме, са над 9 милиарда лева, от тях 3 милиарда лева отиват като ренти за земята, която ползваме, обобщи Андрейнски.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро