Новини от област Стара Загора и България

Българската пшеница залежава в складовете, цената върви надолу

187 13/03/2023 17:02 Агро Земеделие
Българската пшеница залежава в складовете, цената върви надолу
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Пшеницата в България залежава в складовете, а цената и върви надолу, алармират от Тракийския съюз на зърнопроизводителите.
„Цената на зърното продължава да пада. Пшеницата стигна цена от 45 ст./кг, а слънчогледът 88 ст./кг.“, съобщава Радослав Христов, предс. на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Според него, ако държавата не вземе мерки срещу нерегламентирания внос на украинско зърно, има опасност да няма място в складовете за новата реколта пшеница.

Ситуацията в бранша е много тежка, очертава се трудна земеделска година, каза за Divident.EU един от най-големите зърнопроизводители в Югоизточна България – Петър Байчев, собственик на фирма „Еко Асорти“.
Той обработва близо 17 000 дка земя в землищата на Карнобат и Сливен.
Годишно Байчев жъне по 6 000 тона пшеница. От произведеното количество през миналата година в складовете му залежават 2 400 тона. Толкова много залежала продукция никога не е имал. Току що е продал слънчоглед и рапица под себестойност – 890 лв. /тон.

 Ако ситуацията продължава, няма да има къде да сложа новата реколта, казва той. Непродаденото зърно неизменно поражда въпроса с какви пари земеделците ще финансират новата годишна продукция.
" При състояние, че торовете скочиха с 400%. Отделно препаратите са много скъпи в съпоставяне с тези, с които работят отвън Европейския съюз“, казва фермерът.

Освен проблема с непродаденото зърно, Байчев алармира и за друг проблем – няма достатъчно дъждове на този етап, а това ще доведе до по-слаба реколта. Ако през миналата година средният му добив е бил 560 кг. /дка, то очакванията му са през настоящата година добивите да бъдат с 150 кг./дка по-малко.

В същото време значително се увеличават разходите на декар поради високата цена на консумативите. Петър Байчев пресмята, че разходите му на декар пшеница ще бъдат не по-малко от 250 лева, а в същото време очакванията му са за приходи не по-големи от 220 лв. /дка.
Ситуацията с нерегламентирания внос на украинско зърно излезе от контрол. Каквито и мерки да се вземат сега, то те вече са закъснели, категоричен е собственикът на „Еко Асорти“.

Коментари към новината

Още новини от Агро