Новини от област Стара Загора и България

Пазар

Цената на земята в Старозагорско тръгна надолу след миналогодишния си ръст

1738 08/03/2023 13:46 Агро Земеделие
Цената на земята в Старозагорско тръгна надолу след миналогодишния си ръст
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Средната цена на плодородната земеделска земя в Старозагорско е 2000 лв. / дка

От началото на годината цената на земеделската земя в Старозагорско отбелязва спад от близо 10% в сравнение с цените от 2022 г. Това съобщи за Divident. EU Тихомир Пенев от Обединен земеделски фонд, в който участват арендатори и частни стопани на земя от цялата страна. Според Пенев тази тенденция се дължи на понижаване на цената на зърното през последните месеци.

Тенденция за намаляване на цените има, потвърди за Divident.EU и Татяна Добрева, управител на „Агриада“ ЕООД. Тя допълва, че е трудно на този етап да се каже точно с колко.
„През 2022 г. година имаше увеличение на цената на земята, което се дължеше най-вече на поскъпването на рентите. Причината за поскъпването на рентите пък идваше от по-високата цена на зърното. В последните 2 - 3 месеца се отбелязва лек спад и цената на земята започва да се връща на стойностите от началото на миналата година. Инвеститорите купуват земя с цел да получават рента. Поради тази причина цената е с тенденция за понижаване. Докато зърното е на по-ниска цена, поевтиняването ще продължи“, казва Пенев.

Той посочва, че в различните общини на регион Стара Загора, цената е различна. В Чирпан, Опан и Стара Загора цената на земеделската земя е най-висока. В тези общини тя надхвърли 2000 лв./дка. Не такава е ситуацията обаче в Братя Даскалови, Гурково, Николаево. Там цените варират между 1000 – 1200 лева/дка. Според колежката му от „Агриада“ най-висока е цената на плодородната земя в Опан.

Според данни на НСИ за 2021 г., най-скъпа е била земеделската земя в община Павел баня - 1085 лева за декар, следвани от община Опан - 1027 лева на декар и Стара Загора - 979 лева на декар. Най-ниска е цената в община Братя Даскалови - 570 лева/дка. От НСИ посочват, че средната цена на декар в областта за 2021 г. е била 897 лева.

За изминалата 2022 г. ръстът в цената на земеделската земя в региони Стара Загора, Сливен и Ямбол е между 15%- 20%, посочи за Divident.EU Стайко Стайков, председател на УС на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи и собственик на „Ставен“.
Според него в момента се реализират твърде малко сделки. Търсенето на земеделска земя остава високо, но реално няма предлагане. Ситуацията на пазара на земя се диктува и от неясната политическата обстановка у нас, сочи Стайков. „Ако има правителство, всичко ще си дойде на мястото. Сега няма яснота относно субсидиране, изкупуване на продукцията. Има несъответствия между борсата и пазарните цени. Много хора имат задържана, непродадена продукция от миналата година“, допълва той.

Коментари към новината

Още новини от Агро