Новини от област Стара Загора и България

Гражданите на Стара Загора ще могат да запазват дата и час за граждански брак по електронен път

Гражданите на Стара Загора ще могат да запазват дата и час за граждански брак по електронен път
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Скоро гражданите на община Стара Загора ще могат да запазват дата и час за сключване на граждански брак по електронен път. Общинска администрация е електронизирала до момента 101 от общо 139 административни услуги. Това съобщиха на нарочна пресконференция кметът Живко Тодоров и секретарят на общината Делян Иванов.

Електронизирането на административните услуги е част от облекчението в административното обслужване на бизнеса и гражданите. Говорим за облекчение при заявяване на над 60 000 услуги годишно, каза Иванов.
Предстои да електронизираме и всички останали услуги, но сега се насочихме към тези, които са най-често използвани от бизнеса и гражданите, допълни той. 

Седмично община Стара Загора  обслужва на място над 6000 граждани. Тя си е поставила за цел бройката да бъде значително намалена чрез електронното обслужване.
„Въпросът е хората да бъдат по-активни и да използват тези услуги, като за това се изисква електронен подпис“, напомни кметът Живко Тодоров.
Нашият опит показва, че гражданите са по-пасивни в тези услуги, а чрез тях те ще спестят идването на място, ще избегнат бюрокрацията. Електронните услуги са и средство за борба срещу корупцията, напомни Тодоров.
Най-често използваните услуги са в ресора гражданско състояние и местни данъци и такси.

Коментари към новината

Още новини от Общество