Новини от област Стара Загора и България

В село Горно Сахране

Стотици протестираха пред входа на „Кастамону България“ в с. Горно Сахране (ВИДЕО)

Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Хората настояват да не се изгражда съоръжение за производство на формалин

Около 200 граждани от близките села – Горно и Долно Сахране и Голямо Дряново, както и от Казанлък и Павел баня се включиха тази сутрин в 7 часа в протеста срещу инвестиционното намерение на „Кастамону България“ да изгради съоръжение за производство на формалин.

Хората издигнаха лозунги “Ще позволим ли да бъдат отровени земята, водата и въздухът ни? Без тях няма живот“, „Ние не ви вярваме“,  „Без формалин в Розовата долина“ и други.

Протестиращите са създали инициативен комитет „Да опазим Розовата долина чиста“, като намерението им е да продължат протестните действия, както и да търсят правата си по съдебен път.

На протеста хората разпространяваха становището на доц. д-р Милка Милева, доктор по фармакология и токсикология в БАН, във връзка с ОВОС и токсичните ефекти върху човешкото здраве на емесиите формалдехид.

„Жител съм на Голямо Дряново. Притеснява ме разширението на завода с химическо производство. В  Розовата долина не е допустимо да се извършва химическо производство. В продължение на години превръщаме един земен рай в пустиня“, каза  Къньо Рачков.  Той допълва, че в никакъв случай не е против инвестициите в родния си край, но иска да се инвестира в чисто производство, в туризъм, в земеделие.

"Не искаме химически завод – унищожават  най-чистия въздух, най-чистата вода. Имаме деца, внуци. Те искат да живеят при нормални условия. Очакваме разумност, не всичко е пари. Минали сме пред деветте кръга на ада и не се предаваме, това трябва да е ясно на всички“, каза пред камерата на Divident.EU Антония Хаджиева от Голямо Дряново.

„Аз живея от 50 метра от комина на предприятието. Излиза черен дим, не мога да си поема въздух. 18 години съм работила тук, в производство на ПДЧ. Пенсионирана съм на първа категория. Докрай ще се боря против химическото производство“, казва Мария Ангелова.

„Против производството на формалин съм в Горно Сахране. Виждате, че предприятието е в самото населено място. Наблизо е детската градина на селото. Доста осезателно усещаме предприятието", казва Петър Попов от Долно Сахране. Той допълва, че не вярва на експертния съвет, който е одобрил инвестиционното намерение.

Гражданите подготвят жалба до Адмнистративния съд в Стара Загора, за да бъде обжалвано решението на Експертния съвет, който одобри Доклад за оценка на въздействие върху околната среда относно инвестиционното намерение на „Кастамону България“ за разширяване и модернизация на действаща инсталация за производство на формалин и смоли, необходими за производството на плочи от дървесни частици. Те се надяват да бъде ревизирано решението на експертния съвет.

На протеста присъстваха и народните представители от БСП Георги Гьоков, Георги Свиленски и Иван Ченчев. Според тях трябва да се промени законодателството, така че инвеститорите да нямат право да изграждат подобни съоръжения ако те се намират в населено място, както е в случая с предприятието в село Горно Сахране.

Вижте повече във видеорепортажа от протеста.

Коментари към новината

Още новини от Общество