Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Витрини за зреене на месо станаха истински хит в магазини „Крес“

1536 20/01/2023 19:27 Икономика Бизнес
Витрини за зреене на месо станаха истински хит в магазини  Крес
Съдържание от Брадърс Комерс Съдържание от "Брадърс Комерс"

Втора камера за зреене на месо е инсталирана от началото на годината в хранителните магазини „Крес“ в Стара Загора. „Наложи се да закупим още една витрина за зреене на прясно месо, след като интересът на клиентите нарасна дотам, че капацитетът на първата се оказа запълнен“, обясни Теньо Георгиев, един основателите на компанията за търговия на едро и дребно „Брадърс Комерс“, която притежава магазините „Крес“.

Миналата година братята Теньо и Георги Георгиеви решават да предложат една допълнителна екстра за клиентите, които не могат без месо на трапезата. Те започват да предлагат в „Крес“ освен прясно и зряло месо в специална камера.

„Зрялото месо има редица предимства пред прясното и те се усещат още с първата хапка“, обясни Теньо Георгиев – „В процеса на зреене месото изхвърля излишната част от водното си съдържание. Разграждат се всички токсини, консистенцията му се променя на клетъчно ниво, става крехко, наситено и излъчва аромат на масло и на ядки“, обясни Теньо Георгиев.

Зрялото месо се приготвя много по-лесно - на практика, то е почти готово за консумация. Зрялата пържола остава толкова голяма, колкото е била и преди да бъде подложена на термична обработка, запазвайки в себе си всички полезни вещества.
„И най-важното – месото притежава неповторим вкус. Истинско удоволствие е да консумираш зряло месо на барбекю“, допълва Георги Георгиев.

В началото хората купували плахо зрели меса от витрините на „Крес“, колкото да го опитат. Постепенно интересът станал толкова голям, че се наложило да инсталират втора камера за зреене на месо. Една се намира в магазина на „Крес“ на бул. „Цар Симеон Велики“ близо до читалище „Св. Климент Охридски“, а другата машина работи в магазина в кв. „Ремиза“.

Няколко са условията, които създават специалните витрини за зреене на месо, за да добие продуктът, поставен в тях нужните качества. На първо място те поддържат строго определена температура и влажност. Витрините са снабдени с ултравиолетов филтър и активен въглен, които убиват възможността вътре да проникнат бактерии или други вредители. В тази стерилна среда месото не се разваля, а постепенно избистря най-добрите си качества.

„Истината е, че хубаво зряло месо става само от първокачествено месо. То се оставя да зрее напълно чисто – без каквито и да било добавки, сол, овкусители или подобрители. В самата камера има отделение с хималайска сол, която индиректно оказва благотворно въздействие в процеса на зреене.

Другата важна съставка за правилното узряване на месото е… времето. Различните видове меса зреят различно време. „Можем да зреем пилешко, агнешко, телешко, говеждо, свинско, дори патица. Едно пиле зрее между 5 и 7 дни – след това трябва да се консумира. Свинското зрее минимум 14 дни, за да постигне необходимите вкусови качества. От 34 дни до 10 месеца може да зрее телешкото месо. Колкото повече стои, толкова по изразени стават вкусовите му качества, посочва Теньо Георгиев.
В последно време във витрините на „Крес“ зреят най-много свински котлети и телешки антрекот. Стават крехки като памук и много, много вкусни. Мръвкарите ги оценяват по достойнство и вече са редовни клиенти на специализираните витрини в „Крес“.

Принципно, зрялото месо става най-вкусно на барбекю. Може и на ток или на газ, но на дървени въглища става неповторимо, посочва Георги Георгиев

„На няколко пъти поръчваха зрели пържоли за цели сватби и казват, че гостите си облизали пръстите. Вече има много заведения в Стара Загора, които си купуват зряло месо от нас. Казват, че като се разнесе аромата му, от съседните маси започват да питат какви са тези пържоли“, разказват основателите на една от най-големите търговски компании за месо и хранителни продукти в страната „Брадърс Комерс“.

Те са решили при нарастване на търсенето да поставят машина за зреене на месо и в третия магазин на „Крес“ в Стара Загора на бул. „Цар Симеон Велики“ до Пето основно училище, сред като приключи започналият основен ремонт и обновяване в него.

Още по темата: Магазини „Крес“ с нова концепция и кулинарни предложения за всеки вкус

Коментари към новината

Още новини от Икономика