Новини от област Стара Загора и България

Старозагорски депутати питат МОСВ за планираното ново производство на „Кастамону България“

4629 17/01/2023 18:37 Икономика Бизнес
Старозагорски депутати питат МОСВ за планираното ново производство на  Кастамону България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Още в сряда старозагорските депутати от ГЕРБ ще внесат въпрос към министъра на околната среда и водите във връзка с това дали е опасно планираното ново производство в „Кастамону България“. Инвестиционното предложение на предприятието е за изграждане на инсталация за производство на карбамид-формалдехидна смола с капацитет 43 800 тона смола годишно и монтиране на парогенератор на природен газ с проектна мощност 6.55 MW.

Причината за питането на ГЕРБ са притесненията на хората от близките до предприятието села, свързани с одобрения вече ОВОС от Експертен екологичен съвет към Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора и промяната в предмета на дейност на предприятието.

„Нека експертите да излязат и да обяснят на хората ясно дали има опасност от това производство. При евентуално изтичане на вредни вещества дали може да се стигне до замърсяване на яз. „Копринка“, който водоснабдява редица населени места в региона“ – каза Маноил Манев. Той съобщи пред журналисти, че е провел среща с кметовете на селата, които се намират в близост до предприятието и че хората са силно притеснени от намерението на инвеститора и от евентуална екологична катастрофа в този район.

Напомняме, че Експертен съвет одобрипреди няколко дни на свое заседание доклада по ОВОС във връзка с инвестиционното предложение на „Кастамону България“ за разширяване и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли. Решението беше взето с 11 гласа „за“ и 3 гласа „против“. На заседанието на експертния съвет присъстваха представители на предприятието за производство на дървени плоскости в с. Горно Сахране, както и кметовете на близките села Горно Сахране, Долно Сахране и Голямо Дряново.

От тук нататък нормативната уредба дава възможност на директора на РИОСВ – Стара Загора да приеме или не решението на експертния съвет и да обяви решението си в 7-дневен срок. След това решението на РИОСВ – Стара Загора може да бъде атакувано в съда в 14 –дневен срок.

„Няма да се примирим с тази инвестиция. Обмисляме да създадем инициативен комитет, който ще бъде натоварен юридически от тук нататък да преследва правата ни в съда“, каза пред Divident.EU кметът на с. Горно Сахране Янко Янков.

Още по темата: Експертен съвет одобри инвестиция на „Кастамону България“, граждани ще обжалват в съда

Коментари към новината

Още новини от Икономика