Новини от област Стара Загора и България

Отново зреят протести в община Павел Баня

Експертен съвет одобри инвестиция на „Кастамону България“, граждани ще обжалват в съда

5219 11/01/2023 16:10 Икономика Бизнес
Експертен съвет одобри инвестиция на  Кастамону България ,  граждани ще обжалват в съда
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Според жителите на близките села, новото производство застрашава околната среда

Експертен съвет одобри днес на свое заседание доклада по ОВОС (Оценка на въздействието върху околната среда) във връзка с инвестиционното предложение на предприятието за производство на плоскости от дървесни частици "Кастамону България" за разширяване и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли.

Решението беше взето с 11 гласа "за" и 3 гласа "против". На заседанието на експертния съвет присъстваха представители на предприятието за производство на дървени плоскости в с. Горно Сахране, както и кметовете на близките села Горно Сахране, Долно Сахране и Голямо Дряново.

От тук нататък нормативната уредба дава възможност на директора на РИОСВ – Стара Загора да приеме или не решението на експертния съвет и да обяви решението си в 7-дневен срок. След това решението на РИОСВ – Стара Загора може да бъде атакувано в съда в 14–дневен срок.

Начало на протести Хората от близките села се обявиха против инвестиционното намерение на „Кастамону България“ и предприеха подписка. „Жителите на селата са силно притеснени от подобно производство, защото то ще превърне този дървообработващ завод в химически. Производството на подобни смоли е опасно за живота и здравето, освен това не сме убедени, че някой ще осъществява контрол върху новата инсталация. Дълги години дишахме отровите от това предприятие“, каза пред Divident.EU кметът на с. Долно Сахране Димитър Димитров. Той изрази и възмущението си от факта, че никой не е уведомил предварително кметовете и хората от засегнатите села за общественото обсъждане, което се е провело в Павел баня.

Димитров съобщи, че тече подписка във всички села, в Казанлък, Павел баня и Стара Загора, както и онлайн петиция. Живеещите в село Горно Сахране са 1450, а в Долно Сахране – 850 души.
„Няма да се примирим с тази инвестиция. Обмисляме да създадем инициативен комитет, който ще бъде натоварен от тук нататък да преследва правата ни в съда“, каза кметът на с. Горно Сахране Янко Янков.
В събота - 14 януари, жителите на село Долно Сахране инициират общо събрание в селото.

Планираната инвестиция Новата инсталация е свързана с разширяване производството на карабамид - формалдихидна смола и организиране производството на формалин към нея. С тази инсталация „Кастамону България“ ще увеличи производството на смоли 1,5 пъти. До момента предприятието е внасяло формалина от чужбина. Целта е с новата инвестиция то да увеличи конкурентноспособността на производството си.

В „Кастамону България“ работят 370 души. През изминалата 2022 г. са въведени в експлоатация инвестиции в размер на 120 млн. лева. Преди 2 седмици компанията получи номинация от МТСП за социално отговорно предприятие. Компания майка на българското предприятие е турската фирма "Kastamonu Entegre", част от холдинга Hayat Holding. Изпълнителен директор на "Кастамону България" е Чаатай Пиядеджи".

Темата в развитие: Старозагорски депутати питат МОСВ за планираното ново производство на „Кастамону България“

Коментари към новината

Още новини от Икономика