Новини от област Стара Загора и България

Заключиха вратата на ВиК - Стара Загора заради протестиращи срещу новата цена на водата (ВИДЕО)

Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Цената на водата в Града на липите вече е социално непоносима, казват протестиращите

Около 15 – 20 протестиращи срещу новото увеличение на цената на водата в Стара Загора от началото на новата 2023 година се събраха тази сутрин пред централата на дружеството. Протестиращите настояваха да получат обяснение от управата на ВиК защо в рамките на 1 година цената на водата е скочила с близо 50%?

Новата цена на водата в Стара Загора е 4,61 лв. за кубик и беше обявена на сайта на дружеството в първите дни на новата година.

Протестът беше организиран във фейсбук групата „Истината за Стара Загора“ от гражданинът Мирослав Милчев, който беше организирал подобна проява и предишното увеличение на цената на водата.

„Протестираме срещу високата цена на водата, която поскъпва за пореден път. Това е увеличение с над 50% за 1 година, което за нас като граждани е прекалено голямо. Цената й вече е социално непоносима. През лятото младите семейства с деца вече плащат колкото ток, толкова и вода. Това за мен като родител и като гражданин на Стара Загора, е жив цинизъм“, каза Милчев.

„За ноември месец сметката ми за тока и за водата е почти еднаква, това е просто безумие. Не е нормално подобно увеличение на цената на водата при постоянно нарастващи цени и инфлация. Народът обеднява, чуди се как да си нахрани децата и семейството. Не съм съгласна с тази цена. Не знам откъде им е дошло така да я калкулират и затова искаме отговори“, каза пред репортер на Divident.EU протестиращата Цветелина Андонова.

„Не може цената на водата и за тези, които си пълнят басейните, и за пенсионерите, да бъде една и съща“, подчерта инж. Маргарита Иванова, която също се присъедини към протеста.

„С 460 лева пенсия съм! Не мога да си плащам ток, вода. Идват, пращат ми писма, слагат ми лихви. Нямам пари, отговарям. Как да ви платя?“, възмути се Али Юмеров.

Протестиращите пожелаха да се срещнат с управителя на дружеството Радостин Миланов, който зае поста в началото на октомври миналата година. Вместо някой от дружеството да излезе и изслуша насъбралите се граждани, отвътре заключиха входната врата, с което показаха, че нямат никакво намерение да се срещат с протестиращите.

В продължение на около 15 минути гражданите звъняха на посочения пред входа на дружеството телефон и набираха чрез звънеца на входната врата управителя и неговите заместници без никаква реакция от тяхна страна. Накрая все пак вратата се отвори.

Служителка на фирмата обясни, че управителят ще приеме само един от протестиращите, но няма да разговаря с останалите или с представители на медиите. Приет от Радостин Миланов беше единствено организатора на протеста Мирослав Милчев. След няколко минути разговор с управителя Милчев излезе и разказа, че управителят на старозагорското ВиК му обяснил, че цената на водата се определя от КЕВР на база предоставените разчети за разходи на дружеството. Според Миланов ВиК – Стара Загора няма нищо общо с определянето на цената на водата. Той обяснил още, че му е забранено да разговаря с медии.

В началото на декември тринадесет ВиК дружества от страната предложиха на КЕВР цената на водата в регионите им да бъде повишена. Сред тях беше и предложението на водоснабдителното дружество в Стара Загора. Основният аргумент на дружествата беше повишените разходи за електроенергия. ВиК – Стара Загора плаща месечно около 3 милиона лева, тъй като водата се довежда чрез помпи през билото на Средна гора от питейни кладенци по поречието на Тунджа.

Протестиращите се заканиха, че ще организират протест и пред КЕВР.

В ранния следобед кметът на Стара Загора Живко Тодоров обяви, че е разговарял с управителя на ВиК и цената на водата в региона ще бъде преизчислена. Повече прочетете тук:

Още по темата: Кметът на Стара Загора - Цената на водата ще бъде преизчислена!

Коментари към новината

Още новини от Общество