Новини от област Стара Загора и България

Борисов не изключва възможността Живко Тодоров отново да е кандидат за кмет (ВИДЕО)

3117 05/12/2022 19:12 Политика Власт
Divident.€U Divident.€U

Излъчваме неутрален кандидат, свободен да подреди свой кабинет, независимо от коя партия идва, посочи още Борисов

ГЕРБ истински желае България да има редовно правителство и затова предлага не политическа, а експертна обединителна фигура, каквато е личността на проф. Николай Габровски. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов тази вечер в Стара Загора, където беше дошъл на среща с ръководството на местната структура.

„Излъчваме абсолютно неутрален кандидат за премиер с права да си избере неутрални експерти, министри. Не съм го убеждавал. Той постави условие да си взема решенията сам, да си поема ангажиментите сам, без да пита“, подчерта Борисов.

Той не изключи нито една от останалите партии в парламента като възможност да подкрепят кабинет с премиер проф. Габровски, въпреки предварителните заявки на някои от тях, че ще гласуват против. „Когато го заявиха, те не знаеха кой ще бъде нашият кандидат. Взехме решението тази сутрин. Отношението на всяка една от тези партии към Габровски, а не към ГЕРБ, ще бъде от решаващо значение, дали този кабинет ще се случи“, посочи Борисов.

Надявам се България да има редовно правителство още с първия мандат, защото след това става много рисковано. Дори това редовно правителство да бъде за кратък период, да изкара зимата, да приеме най-важните закони. Защото, ако то не се случи и проведем избори през март, отсега е ясно, че резултатът отново ще бъде същия и ще трябва да повторим изборите и през май и така нататък.

„Издигаме един безспорно авторитетен и доказан човек - земен, успял, с гражданска позиция, патриот, критичен, достигнал върха на своята кариера, професор. Начинът България да излезе от политическата криза е като привлечем успели, умни, образовани хора, за да помогнат на политическата класа да излезе от положението, в което се постави сама“, посочи Бойко Борисов.

Двамата с Габровски разговаряли, че идеята е именно да проведе разговори за подкрепа с другите партии, а не просто да вземе от президента един лист хартия и после да му го върне. А „Ако прецени, да включи министри от тях. Той има пълната свобода да го направи. Ако са отговорни другите партии, не биха отказали разговор с такъв човек. Но ние сме станали твърде претенциозни един към друг“, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и възможността Живко Тодоров отново да бъде кандидатът на партията за кмет на Стара Загора на изборите за местна власт догодина. „Без него Стара Загора пак ще затъне в нищетата, в която беше. Помня Стара Загора – нито имаше стадион, нито опера, нито булеварди, паркове, сцената на Летния театър, където пя Лили Иванова и много други неща.

Така че, специално за Стара Загора, единствено значение за мене има мнението на кмета – има ли той желание да продължи, има ли желание да се издига на по-отговорна партийна или държавна работа. Това е, което ще определи нашия кандидат“, каза Борисов като заяви, че ще проведе разговор с Тодоров, но след като се реши проблема със съставяне на редовно правителство.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика