Новини от област Стара Загора и България

Пред препълнена зала кметът Живко Тодоров отчете третата година от третия си мандат

Пред препълнена зала кметът Живко Тодоров отчете третата година от третия си мандат
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

В препълнена с граждани зала на Културен център „Стара Загора“ кметът Живко Тодоров направи отчет на третата година от третия си мандат.

На въпроси на присъстващите в залата граждани отговаряше лично той, както и целият му екип от заместник-кметове и секретарят на общината.

Като труден определи градоначалникът изминалите години от третия му мандат, заради поредицата от кризи – ковид пандемия, инфлация и военна криза.

Кметският екип на Живко Тодоров„През 2020 г влязохме в ковид криза, която се отрази на хората, на бизнеса, на възприятията на хората. Общината се лиши от сериозни приходи. Наложи се да направим редица отстъпки, давайки възможност да оцелее малкия и среден бизнес. Но  приходите на общината намаляха. Загубихме немалко средства от бюджета по време на пандемията и това трябва да е ясно на гражданите“, посочи Тодоров.

Изминаващата 2022 година е белязана и от дълбока инфлационна криза. Разходите за горива, газ на общината нарастват значително. „Така разходната част на бюджета се увеличи значително, а приходната част остана същата и дори намаля“, каза пред гражданите Живко Тодоров. „В тази обстановка реализирахме сериозни проекти. Завършихме ги без да даваме повече пари на фирмите, без анекси“, допълни той.

Основната причина за неспазването на сроковете при някои обекти в общината е инфлационният натиск и отказа от изпълнение на някоиЖивко Тодоров фирми, обясни кметът на гражданите. „Имаше изпълнители на проекти, които в тази обстановка, при растящите цени на строителни материали, се отказаха. Така беше с асфалтирането в града“, съобщи той.  

Като предимство за бизнеса и за гражданите Тодоров определи факта, че за 11-та година в общината не са променяни данъци и такси. Според него община Стара Загора  поддържа добра финансова политика и не натоварва гражданите и фирмите с повече отговорности.

Като успех кметът посочи изграждането на Индустриална зона „Загоре“. В нея са останали само 3 свободни терена. Над 150 млн. лева са инвестициите в Индустриална зона „Загоре“. В нея ще се разкрият над 1500 работни места.

Предимство за общината е  приетият през тази година ОУП, който дава възможност за сериозни инвестиции и разширява възможностите за строителство и развитие на бизнеса.

ВиК проектът в Стара Загора, освен негативите, носи много предимства, дава възможност за по-чиста питейна вода и решава натрупани през годините проблеми, посочи Тодоров. Кметът подчерта, че общината не е доволна от начина, по който на много места се извършва възстановяването на нарушените улични настилки и всеки ден води разговори с ръководството на водоснабдителното дружество. Той не пропусна и казусът с неправилно асфалтираната улица „Промишлена“, за която изпълнителите няма да получат пари, докато не я преасфалтират за собствена сметка.

Близо 230 млн. лева е бюджетът на община Стара Загора за 2022 година. Прави впечатление, че собствените приходи на общината ставатМилена Желева все по-малко на фона на общия бюджет. Това означава, че за всяка община все по-важна става финансовата децентрализация. Общината трябва да мисли за в бъдеще за по-големи приходи, посочи кметът.

„Стандард Енд Пауръс“ препотвърди дългосрочния кредитен рейтинг на община Стара Загора. „Той се повиши 2 пъти в рамките на мандатите, които управляваме. Общината води добра финансова политика и не поема излишни ангажименти“, каза пред присъстващите в залата Тодоров.

Той се спря и на обектите, които тази година бяха завършени. Сред тях са Зоопаркът на Стара Загора заедно с Летния театър. Като успешен проект градоначалникът посочи и Станционната градина, както и закупените нови електробуси, които окончателно ще заменят остарелите градски автобуси в рамките на следващите 6 месеца.

„За разлика от други общини, които купиха евтини китайски автобуси, Стара Загора купи качествени испански автобуси, които, сигурен съм, ще издържам много по-дълъг пробег“, допълни той.

Красимира ЧаховаУспех през изминаващата година е благоустрояването на т. нар. Руски пазар, превърнат в модерен търговски център с името „Васил Шаханов“, както и на ул. „Капитан Петко Войвода“. Обновени са изцяло СОУ „Христо Ботев“ и СОУ „Васил Левски“, каза пред присъстващите в залата Тодоров. Предстои да  бъдат ремонтирани Спортното училище  и училище „Самара“.

През отминаващата година е направена цялостна рекултивация на старото сметище на Стара Загора, изградени са детски площадки за игра и са обновени десетки междублокови пространства. Предимство за младите хора е и новооткритият скейтпарк в парк „Артилерийски“.

Предстои ремонтът на сградата на Драматичния театър на стойност 4 млн. лева, както и цялостен ремонт в кв. „Три чучура –юг“ на стойност 7 млн. лева.

Строи се нова детска градина „Липа“, на мястото на бившия пазар зад Енергото, като инвестицията в нея е в размер на 2,2 млн. лева.

Направеното през годината в областта на културата, туризма, младежките дейности и спорта беше отчетено от зам.-кметът Милена Желева и зам.-кметът Красимира Чахова.

Какво ще направи общината, за да реши проблемите с вандалските прояви в парковете, какъв контрол оказва общинска администрация върху ВиК ремонта, как трябва да се промени водното огледало на поетите на Стара Загора, за да не се замърсява, трябва ли общината да контролира разкриването на нови болници, какво трябва да бъде бъдещето на комплекса „Марица Изток“ - това бяха само част от многобройните въпроси, които зададоха гражданите на кмета Тодоров и неговия екип и получиха отговор на всеки от тях.

Коментари към новината

Още новини от Общество