Новини от област Стара Загора и България

Награди за добротворство

Ученици от ППМГ „Гео Милев“ са номинирани за наградата „Добрият самарянин“

Ученици от ППМГ  Гео Милев  са номинирани за наградата  Добрият самарянин
Divident.€U Divident.€U

Учениците от 12“А” клас при ППМГ “Гео Милев” - Тодор Христов, Мирослав Минчев, Иван Андонов, Димитър Димитров, Йордан Радуков, Денислав Динев, Кристиян Тошев, Ивайло Илиев, Никола Попов и Николай Атанасов - умни и отговорни млади хора, които са почти на финала на средното си образование. Те са номинирани за наградата „Добрият самарянин“ от директора и екипа на ППМГ „Гео Милев“ в Стара Загора.


На 28 април, 2022 г., в четвъртък, след часовете, десетима съученици и приятели от 12“А” клас при ППМГ “Гео Милев” се прибират по обичайния си маршрут. Близо до кръстовище, на платното на улицата, пред голям хранителен магазин, те забелязват изгубено дамско портмоне. Тодор Христов го вдига от земята, търсят с поглед вероятния собственик, но не виждат никого. Решават да проверят съдържанието му с надеждата да намерят някаква информация, насочваща ги към собственика му - документи с име, адрес… Намират вътре сума над 1000 лева и син контролен талон за водач на МПС - с вписано име и ЕГН. Мирослав Минчев предлага да потърсят жената във “Фейсбук”, намират профила й и изпращат съобщение, на което не получават отговор. Тогава решават да предадат портмонето, с парите и документите, на полицейските служители от Първо РУ - Стара Загора.
Само за часове, собственичката на изгубената вещ е открита и си я получава, изпълнена с благодарност към момчетата и впечатлена от постъпката им.


"Приемете моята сърдечна благодарност за проявената отговорност и морална постъпка. Бъдете и занапред пример за подражание от своите съученици и приятели" - дни по-късно пише за доблестната им постъпка директорът на ОДМВР - Стара Загора, старши комисар Николай Колев, в свое благодарствено писмо към учениците, връчено им от главен инспектор Димитър Димитров, началник на Първо РУ на МВР - Стара Загора.


"Смятам, че животът трябва да се живее честно и да се отнасяме с другите така, както искаме те да се отнасят с нас" - казва ученикът Йордан Радуков, пред една от медиите, отразили постъпката на момчетата.

Тези момчета са пример за подражание от своите съученици и приятели. Екипът на училището се гордеем много с тяхната доблестна постъпка! Те са добрия пример, че младите хора са бъдещето на града ни!
Всички заставаме зад номинацията им за добротворство! Нека има повече такива постъпки, които да ни правят щастливи и горди!


През 2011 година Сдружение „Самаряни“ учреди Годишните награди за добротворство „Добрият Самарянин“, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на местното културно-историческото и духовно наследство.
За това време са проведени 11 церемонии; получени са 88 индивидуални и групови номинации; избрани са 13 носителя на голямата награда “Добрият Самарянин“, като на двама от тях са връчени 2 извънредни награди - 1 за изключителен принос и 1 за геройство без граници (посмъртно); избрани са 16 носителя на oтличието на общността “Добрият Самарянин”; изработено е юбилейно издание на статуетката “Добрият Самарянин” с позлатени криле; изработено е историческо издание на статуетката “Добрият Самарянин”, посветено на борбата с COVID-19, в което добротворецът е с предпазна маска; създадена е песен, посветена на добротворците - “Песен за добрите самаряни”; издадена е пощенска марка “Добрият Самарянин”, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща - гр. Стара Загора и е зародена прекрасната идея за изграждането на монумент “Добрият Самарянин”, за който вече е създаден предварителен проект. „Добрият Самарянин“ представляват годишни награди, учредени от Сдружение „Самаряни“, за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество