Новини от област Стара Загора и България

Старите тръби за питейна вода в Стара Загора - пълни с ръжда, кал и наноси

Старите тръби за питейна вода в Стара Загора - пълни с ръжда, кал и наноси
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров публикува в профила си във фейсбук снимки какво има вътре във водопроводните тръби, които в момента се подменят с нови в централната градска част.

От снимките ясно се вижда, че старите метални тръби вътре са пълни с ръжда и наноси, през които минава питейната вода, преди да стигне до чешмите на домакинствата.

Ето какво точно написа Тодоров като коментар към снимките:

"Това са тръбите, по които тече питейната вода в града! Това пием всички! Затова се подменят. Знам, че е неудобно сега, знам, че е тежко за всички да изтърпим задръстванията, праха и спирането на водоподаването. Но все някой трябваше да се заеме с тази задача! Всички трасета, които ВиК освобождават и са завършени, ще бъдат асфалтирани. В град с хилядолетна история, пълен с археология, няма как да няма проблеми. Пак ще кажа-резултатът ще бъде хубав и всички старозагорци ще го видим следващата година!"

Постът на кмета на Стара Загора е в отговор на многобройните критики от старозагорци за затрудненото движение из града, запрашаването на въздуха и честите спирания на водоподаването.

Проектът на ВиК - Стара Загора трябва да подмени около 100 километра водопроводи, разположени предимно в централната част на Стара Загора, където не е правен ремонт от няколко десетилетия. Очаква се ефектът от подмяната на тръбите да намали значително загубите на доведената до града вода и да намалеят авариите по мрежата. Проектът трябва да приключи до есента на 2023 година.

Дължината на водопроводите, стопанисвани от ВиК - Стара Загора в цялата област са около 3000 километра. Въпреки че са само малка част от тази мрежа, подменените 100 километра тръби в града ще намалят с още няколко процента загубите на довежданата вода до Стара Загора от кладенците в районите на Зимница, Ягода и Ръжена, които сега възлизат на 51%.

Коментари към новината

Още новини от Общество