Новини от област Стара Загора и България

Данни след пожара

Близо 1,6 пъти над нормата са фините прахови частици след пожара в Ракитница

1118 09/11/2022 15:04 Общество България
Близо 1,6 пъти над нормата са фините прахови частици след пожара в Ракитница
Divident.€U Divident.€U

Данните от измерваните показатели за качеството на атмосферния въздух за първите 24 часа показват единствено завишена средноденонощната норма за фините прахови частици (ФПЧ 10), се казва в сайта на РИОСВ.
Данните се измерват и обобщават от РИОСВ във връзка с избухналия пожар в района на сметището в село Ракитница.

От началото на измерванията с мобилната автоматична станция на Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) стойностите на ФПЧ 10 са 1.59 пъти над нормата от 50 µg/m3.
Според получените данни най-запрашено е било между 12:00 ч. и 13:00 ч на 08.11.2022 г. като средночасовите стойности са достигнали 381 µg/m3.

Допълнително информация ще бъде предоставена след изтичането на възложените 72-часовите измервания и получаването на окончателните обработени резултати.
Данните от измерванията с мобилна апаратура (GASMET) на Регионална лаборатория - Стара Загора не отчитат нарушения на качеството на атмосферния въздух по допълнително измерваните показатели.

РИОСВ-Стара Загора продължава със завишено внимание да следи развитието на ситуацията предизвикана от пожара на депото в „Регионален център за управление на отпадъци - Стара Загора“. Горенето е преустановено, но все още има тлеене. Продължава интензивното запръстяване. Задимяването е силно ограничено, се казва в съобщението на сайта на инспекцията.

Коментари към новината

Още новини от Общество