Новини от област Стара Загора и България

Кметът на Чирпан ще връчи отличието „Будител на 2022 година“ на учителя Диана Теленчева

3992 01/11/2022 15:07 Общество България
Кметът на Чирпан ще връчи отличието  Будител на 2022 година  на учителя Диана Теленчева
Divident.€U Divident.€U

Тази вечер на специална церемония кметът Ивайло Крачолов ще връчи почетното отличие „Будител на 2022 година“ на учителя Диана Теленчева. Призът, който се удостоява за трета година в Деня на народните будители, е за нейната всеотдайна безкористна обществена дейност, за родолюбието, с което вдъхновява деца и ученици чрез българския фолклор, традиции и духовност и за мисията й на съвременен будител. Тази година Община Чирпан ще удостои и с почетен знак дългогодишният учител Нанка Врачева за нейната отдаденост и изключителни достижения в науката и образованието.

„Учителите Теленчева и Врачева са личности, които вдъхновяват и даряват сили и труд за общността, за бъдещето, за родополезното дело. Имат будителски дух, силна воля и патриотизъм.“, заяви директорът на Дирекцията по култура и образование Ангелина Паскалева - председател на комисията, която разглежда предложенията за удостояване с отличия и плакети. „За първи път по решение на Общинския съвет кметът ще връчи и грамоти на 16 младежи, завършили с отличен успех чирпанските гимназии. Младите хора ще получат и парични награди на специална церемония“, допълни Паскалева.

Празникът ще започне от 17 часа в Чирпан с тържествено шествие с факли и ликове на народните будители Поп Петър Аврамов, Янко Кочев, Димитър Матевски, Сребрьо Стойновски, Душо Хаджидеков, Георги Данчов, Таньо Пеев, Георги Кочев, Стойо Филипов, Иван Андонов, Стоян Моллов и Пейо Гарвалов. Портретните рисунки са изработени от Костадин Събев и са предадени от него на музея за съхранение и експониране. Шествието ще започне от паметниците на Васил Левски и Георги Данчов – Зографина, ще премине по ул. „Васил Левски“ и ще завърши на пл. „Съединение“. Участниците ще се включат в празничния концерт по повод 1 ноември, в който ще се изявят деца и ученици от СУ „П. К. Яворов“, ПГСС, ОУ „Васил Левски“, ОУ „Св.св. Кирил и Методий“, НУ „Климент Охридски“, ДГ „Калина Малина“, ДГ „Слънце“, ДГ „Здравец“, ВС „Петолиние“ към НЧ „Димитър Данаилов 2013“ и Клубът на учителите – пенсионери.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество