Новини от област Стара Загора и България

РЗИ - Стара Загора с първи резултати има ли замърсяване на питейната вода в Стара Загора

РЗИ - Стара Загора с първи резултати има ли замърсяване на питейната вода в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Наблюдението за чистотата на питейната вода в Стара Загора ще продължи и занапред

Няма отклонения от нормативите за качество на питейната вода в Стара Загора. Това са показали резултатите от взетите проби от служители на РЗИ - Стара Загора на 11 октомври, които бяха изследвани в специализирана лаборатория, съгласно Наредба № 9 от 16 март 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели..

Пробите бяха взети от четири различни зони за водоснабдяване в града, във връзка с продължаващите строително-ремонтни дейности от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора и множеството сигнали от граждани, че от чешмите им тече замърсена вода.

Регионална здравна инспекция продължава да осъществява засилен контрол на качеството на водата в Стара Загора, като извършва пробонабиране от крана на потребителя, съгласно изискванията на горецитираната наредба, каза директорът на инспекцията д-р Ваня Карабойдева.

През предходната седмица, между 10 до 16 октомври, в област Стара Загора няма регистрирана повишена заболяемост от чревни инфекции, свързани с консумация на питейна вода. За периода e регистриран един вероятен случай на вирусен хепатит в с. Ветрен и два потвърдени случая на колиентерит с причинител Ешерихия коли – един в Казанлък и един в с. Кънчево.

Случаите нямат епидемиологична връзка помежду си. През изминалата седмица не са регистрирани епидемични взривове от чревни инфекции, посочват още от здравната инспекция.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество