Новини от област Стара Загора и България

Общинските съветници решават за паметник на Светите братя Кирил и Методий в Стара Загора

Общинските съветници решават за паметник на Светите братя Кирил и Методий в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предложението предвижда награден фонд от 10 000 лева

Общинските съветници на Стара Загора ще обсъдят на свое заседание на 27 октомври предложението за обявяване на конкурс за проект Монумент на Светите братя Кирил и Методий в Стара Загора „В основата е словото“.
Наградният фонд за спечелилите проекти е 10 000 лева, които ще бъдат разпределени между трите отличени проекти по следния начин: първо място – парична награда от 5000 лв. , второ място – парична награда от 3000 лв., трето място – парична награда от 2000 лв. Средствата, необходими за наградния фонд и изграждането на монумента ще бъдат осигурени от бюджета на Община Стара Загора за 2023 година.

През изминалите години различни граждански структури неколкократно са депозирали в Община Стара Загора, а също така и в Общинския съвет предложения за изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий, ратувайки за съхранение на паметта и великото дело на двамата духовни титани.

Въпреки изразените положителни становища от страна на административни структури и членовете на Общинския съвет, за съжаление, поради редица обстоятелства, най-вече от финансово естество, паметникът все още очаква своето въздигане.
„Реализацията на този културен проект е един от важните приоритети, който предстои да осъществим през следващата 2023 година“, се казва в предложението на кмета Живко Тодоров до Общинския съвет.
Специализираните творчески обединения от града (Камарата на архитектите, Съюзът на архитектите в България – клон Стара Загора и Дружеството на ландшафтните архитекти – Стара Загора) са заявили официалното си предложение за изграждане на паметника в градината „Св. Игнатий Старозагорски“.

Самата градина „Свети Игнатий Старозагорски“ е разположена на възлово място в град Стара Загора, образувана от срещите на улиците „Граф Игнатиев“ на север, „Петко Р. Славейков“ на запад, улица „Любен Каравелов“ на изток и улица „Св.св. Кирил и Методий“ на юг. Тези улици и уединението на парка са предпоставка и предполагат съобразяването на проекта с прилежащата архитектурна среда, градоустройствените дадености и бъдещото въздействие на паметника – тематично, обществено и обемно пространствено.

Коментари към новината

Още новини от Общество