Новини от област Стара Загора и България

Над два пъти се е увеличило търсенето на дърва за огрев в Старозагорски регион

4713 28/09/2022 16:35 Общество България
Над два пъти се е увеличило търсенето на дърва за огрев в Старозагорски регион
Divident.€U Divident.€U

16 000 куб.м. дърва за огрев са осигурени за регион Стара Загора

Днес се състоя работна среща на областния управител Иван Чолаков с директора на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП-Сливен инж. Димчо Радев, директора на РДГ-Стара Загора инж. Петър Заяков и директори на държавни горски стопанства от Старозагорска област. Срещата бе по повод проблемите със снабдяването с дърва за огрев на населението. В нея участва и зам. областния управител Петър Бояджиев.

Инж. Радев заяви, че до този момента потребители от Старозагорска област са снабдени с над 50 000 пространствени кубически метра дърва. За да бъдат изпълнени всички заявки, са необходими още 16 000 куб.м, които са осигурени. Доставките продължават. Търсенето на дърва за огрев от горските стопанства тази година е нараснало над два пъти, а в някои стопанства и повече. Повишеният интерес е продиктуван от сравнително ниската цена, която е около 50-55 лв. на куб.м. от временен склад. „Много от хората се отдръпнаха от частните фирми заради ескалиращите цени и се пренасочиха към горските стопанства“, каза инж. Радев.

Втората причина за драстичното нарастване на заявените количества, според специалистите, е презапасяването на населението заради страх от дефицит и нов скок на цените. От ДГС-Стара Загора обясниха, че на базата на предходни години за този отоплителен сезон първоначално са предвидили количество от 6000 куб.м дърва за населението, но поради голямото търсене тази цифра е увеличена на 16 000 куб.м, които вече са доставени на склад и платени. Предвиден е и допълнителен резерв от 2000 куб.м.
Идентична е ситуацията и в останалите горски стопанства. Директорите заявиха, че изпълняват заявките и до началото на ноември доставките до всички населени места ще бъдат изпълнени. Всички стопанства разполагат и с резерви, с които могат да обезпечат допълнителни заявки.

В Старозагорска област към момента работят 120 склада за дърва. РДГ извършва редовно проверки за изрядността им, съобщи инж. Заяков. В последните месеци Дирекцията, която работи съвместно с ОД МВР, е съставила 21 акта на неизрядни търговци. От началото на годината досега съставените актове са 700. Толкова е и броят на наказателните постановления.


В края на срещата участниците в нея се обединиха около становището, че няма опасност хората от Старозагорска област, които се отопляват на дърва, да останат без огрев. „Обществото трябва да бъде успокоено и да не се нагнетява излишно напрежение“, призова инж. Димчо Радев. Занапред, за 2023 г., следва държавните горски стопанства да предвидят по-големи количества доставки на дърва за населението. Участниците се обединиха и около мнението, че трябва да се работи и с кметовете на населените места, които са наясно с нуждите на хората. Бързото и навременно изготвяне на актуални списъци на нуждаещите се от дърва за огрев ще спомогне за своевременна реакция на от страна на горските стопанства за организиране на добив и доставка на необходимите количества.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество