Новини от област Стара Загора и България

Честванията на 120 години от освещаването на Шипченския манастир събра политици и граждани

1795 26/09/2022 09:15 Общество България
Честванията на 120 години от освещаването на Шипченския манастир събра политици и граждани
Divident.€U Divident.€U

Божествена св. Литургия, възглавена от Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския митрополит Гавриил завърши тридневната програма по повод 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ – Шипченски манастир. В нея съслужиха: Техни Преосвещенства Константинийски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, представителят на Руската православна църква в България архимандрит Вассиан Змеев, представителят на Румънската православна църква в България иконом Нелуц Опря, архимандритите Василий Савов, Атанасий Султанов, Богослов Димитров, Панкратий Бузов и Димитрий Димитров, ставрофорен иконом Николай Георгиев, архиерейските наместници в градовете Нова Загора, Чирпан, Харманли и Свиленград, свещенослужители от епархията и други.

В словото си митрополит Киприан подчерта, че храм-паметникът „Рождество Христово“ олицетворява победата на православната Христова любов. „Бесилки, мъчение и клане са средствата, които поробителят използва, за да унищожи вярата на народа ни и с това да претопи българското самосъзнание и достойнство. Със словата „Свобода или смърт“ хиляди наши единородни братя и сестри приемат насилствена смърт, за да предадат напред на поколенията живеца на спасителната ни вяра. Колко мъка е трябвало да изтърпят българските майки, когато са ги разделяли от чадата им, за да ги направят еничари, или са ги убивали пред очите им. Колко ли изстрадали майки са видели посичането на децата им, в окървавено от мъка сърце и уморени от сълзи очи, но не са предали вярата си, защото народът ни има достойнство и съхранен православен дух. Именно тези мъки и стоицизъм проявен от предците ни, привличат състраданието на православните руси, с чиято помощ идва свободата, изпълнявайки на дело думите казани от Спасителя ни „Никой няма по-голяма любов, от тази да положи душата за своите приятели“ /Йоан 15:13/. И неслучайно, в речта си при освещаването на храм, блаженопочиналият Старозагорски митрополит Методий Кусев казва: „Този храм-паметник е изражение за висшата християнска любов…., и ето за това, събитието е с вековечно значение, за съдбата на нашия народ, както и за православието.“, допълни владиката.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил прочете поздравителния адрес от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в който се изтъква ролята на родната Църква като пазител на вярата, традицията и живата памет, а също и съдействието й за изграждането на внушителния храм-паметник, който е символ на искрена благодарност и почит за падналите на бойното поле.

В края на службата, по решение на Епархийския съвет на Старозагорска св. митрополия, с орден Св. ап. Карп I-ва степен за особени заслуги към Старозагорска епархия и по повод годишнината бяха отличени: президентът на Република България Румен Радев /ще получи отличието при следващо посещение/, Н. В. Симеон Сакскобурготски /отличието получи ставрофорен иконом Николай Георгиев / и проф. Мария Нейкова, понастоящем областен управител на област Бургас. С плакет и грамота за участие в тържествата по повод 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченска манастир бяха наградени: Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, Техни Преосвещенства Константинийски епископ Михаил, Белоградчишки епископ Поликарп, Агатополски епископ Йеротей, представителят на Руската православна църква в България архимандрит Вассиан Змеев, представителят на Румънската православна църква в България иконом Нелуц Опря, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, посланикът на Руската федерация Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, президентът на Република България в периода 2002-2012 година Георги Първанов и политикът Румен Петков.

На нея присъстваха още: зам. служебният министър на културата доц. д-р Пламен Славов, държавният експерт при Дирекция „Вероизповедания“ на МС Жасмина Донкова, областният управител на област Стара Загора Иван Чолаков, кметът на община Шипка Василка Панайотова, председателят на Районен съд – Стара Загора Милена Колева, изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Илза Чинкова, Диян Димитров, член на Съвета на директорите на БЕХ, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада ген. Станимир Христов, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Деян Дешков, директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, епархийските съветници Деян Русенов, арх. Петър Влахов, Георги Йорданов и Михаил Тачев, представители на бизнеса и други.

Всички гости изразиха положителните си впечатления и от църковните песнопения по време на службата, в изпълнение на Архиерейския хор на Стара Загора, с диригент Мария Денкова и Московския синодален хор с художествен ръководител Алексей Пузаков.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество