Новини от област Стара Загора и България

Силен старт на десетия фестивал на виното и културното наследство "Августиада" 2022

Силен старт на десетия фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022
Divident.€U Divident.€U

Министърът на туризма Илин Димитров се включи в шествието, водено от кандидатките за Царица Августиада

Десетото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство „Августиада“ вече радва жителите и гостите на Стара Загора. Тридневното събитие се провежда на Античен форум „Августа Траяна“.

Началото бе дадено с пъстро шествие, водено от тазгодишните кандидатки за Царица Августиада, следвани от Духовия оркестър на Община Стара Загора, изложителите на вино и кулинарни продукти, представители на организаторите на фестивала, както и делегация от Турция, която е специален гост на празника.

В дефилето се включи и министърът на туризма Илин Димитров, който премина по цялото трасе на дефилето по пешеходната зона на Стара Загора. Участваха още представители на граждански клуб “Липа” и други старозагорски клубове, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, подкрепени от ученици от ПГОХ “Райна Княгиня”, както и фолклорна група от Народно читалище „Св. Климент Охридски” с ръководител акад. Васил Герлимов.

„Поздравявам организаторите, за магията, която са сътворили. Вярвам, че има още много проекти, по които можем да работим заедно за развитието на туризма и за нашия прекрасен град. Смисълът на „Августиада“ не е малък. Намираме се в сърцето на един хилядолетен град, на улицата, която е била някога търговска и където са се разхождали гражданите от древната Августа Траяна. Почувствайте този дух, усетете тази сила! Успех на фестивала!”, приветства организаторите и гостите ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

Представени във фестивала са над 30 винарни с над 250 вина. След гласуване от посетителите ще бъдат излъчени победители, а първенецът ще има правото да носи знака на „Августиада“.

„Благодаря за възможността да участвам в десетото издание на този пъстър фестивал. С него показваме богатството и многообразието на България. Туризмът е преживяване, а виното и кулинарията са неразделна част от всяко пътуване. За 10-та поредна година в Стара Загора си дават среща най-добрите изби и нови кулинарни продукти правят своята премиера тук. Ценя високо последователната ви работа и енергия, с които реализирате редица инициативи и допринасяте за напредъка на туризма в региона и развитието на национално ниво. Аз и моят екип ще подкрепяме всички инициативи, които затвърждават България като една добра дестинация”, отправи поздрав министърът на туризма Илин Димитров. Той връчи и грамота на Община Стара Загора за цялостен принос в развитието на културно-историческия туризъм и съпричастност към инициативата за популяризиране на дестинация България. Грамота за принос получи и Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора, като министърът подчерта, че тази година изпреварва по брой туристи 2019г., което е един огромен общ успех.

Приветствие към жителите и гостите на града отправи и Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в България. „Поднасям своите почитания. За мен е голямо удоволствие да произнеса реч при откриването на юбилейния фестивал на виното и културното наследство в Стара Загора. Радвам се, че Турция беше избрана тази година за страна-партньор. Ние сме две плодородни и щастливи държави и от нас зависи да увеличаваме тези природни дадености. Благодаря на Община Стара Загора за сътрудничеството“.

Поздрав към посетителите отправиха още и Галина Нифору, организатор на фестивала и председател на Българската асоциация на износителите на вино, председателят на Търговско-промишлената палата Стара Загора Олег Стоилов, съорганизатор на „Августиада“, както и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

По-късно през вечерта беше избрана и Царица на Августиада 2022 г. Тазгодишната носителка на титлата е Ивайла Ушева. Нейни подгласнички са Пламена Колева и Джамила Калаш.

Официални гости на събитието бяха още зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, зам.-областният управител на Стара Загора Стоян Стоянов, генералният консул на Република Турция в град Пловдив Корхан Кюнгерю, търговското аташе на Република Турция в София Синем Таштан, търговското аташе на Република Турция в Пловдив Армаган Ал, кметът и зам.-кметът на град Чорлу Ахмет Саръкурт и Гюнер Четин, президента на Търговско-индустриалната камара Изет Волкан и други.

Фестивалът продължава с богата програма до 25 септември - вход за 1 ден - 10лв., за 3 дни - 15лв.

Коментари към новината

Още новини от Общество