Новини от област Стара Загора и България

Протестиращите в Стара Загора: Държавата прави контрабанден внос на зърно от Украйна (ВИДЕО)

5521 14/09/2022 11:00 Агро Земеделие
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Над 150 земеделски производители от Старозагорски регион излязоха на протест с трактори и друга тежка земеделска техника

Над 150 земеделски производители от Старозагорски регион излязоха днес на протест с трактори и друга тежка земеделска техника по един от централните булеварди на Стара Загора.

Повече от 160 машини се разположиха в колона в началото на бул. „Патриарх Евтимий“ в квартал „Кольо Ганчев“ и около 10,30 часа потеглиха към централната част на града.

Протестиращите не навлязоха в жилищната зона на Стара Загора, а направиха завой под моста при сградата на „Бисер Олива“ в индустриалния квартал и потеглиха обратно по булеварда. Така за петнайсетина минути тракторите се движеха едновременно към града и обратно в посока „АМ „Тракия“, като в някаква степен затрудниха движението на останалите автомобили.

„Целта ни не е да създаваме напрежение в трафика на Стара Загора, който и без това е много напрегнат. Ние искаме властимащите да ни обърнат внимание“, каза за Divident.EU председателят на Тракийския съюз на дърнопроизводителите Радослав Христов.

„Причината е в липсата на политика към сектор „Зърнопроизводство“ от страна на държавата. Позволява се безконтролен внос на украинско зърно със съучастието на държавата, което се нарича контрабанда. Второ, преди 3 седмици раздадоха половин милиард лева на всички сектори с изключение на сектор „Зърнопроизводство“. И не на последно място всички държави-членки се облагодетелстваха  от бюджета на ЕС за извънредни ситуации, както в случая с войната в Украйна, но без нас.

Можем да бъдем подпомогнати не само с български, но и с европейски средства, но явно няма политици, които да милеят истински за България и които да направят така, че ние също да се чувстваме европейски фермери, а не само понякога“, посочи Радослав Христов.

Ако властимащите не обърнат внимание на земеделците и не вземат нужните мерки, протестът ще се разрасне и може да стигне до блокиране на гранични пунктове, през които се внася зърно и се изнася готова продукция, казаха протестиращите.

Коментари към новината

Още новини от Агро