Новини от област Стара Загора и България

Д-р Теньо Тенев: Настояваме за яснота и сигурност за развитието на Раднево

7710 07/09/2022 12:03 Общество България
Д-р Теньо Тенев, кмет на Раднево
Д-р Теньо Тенев: Настояваме за яснота и сигурност за развитието на Раднево
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Всяка година миньорският град намалява с 500 души

Днес, 7 септември Раднево отбелязва своя празник. Разговаряме с кмета –д-р Теньо Тенев за настоящето и бъдещето на миньорския град.
Фактите говорят, че през последните години Раднево намалява ежегодно с около 500 души. В тази бройка влизат както починали, така и хора, които се местят да живеят в Стара Загора, Пловдив, в морските градове Бургас и Варна и започват нов житейски път, казва кметът на миньорския град д-р Теньо Тенев.

В резултат жилищата тук се изпразват. Градчето е сред малкото в България, в което цените на имотите вървят по-скоро надолу. Голяма част от апартаментите стоят празни, никой не живее в тях. Друга част се продават на ниски цени. В Раднево може да си купите спокойно апартамент за 30 000 – 40 000 лева, казва кметът.

Причината за ситуацията в града е неяснотата около бъдещето на комплекса „Марица Изток“. Хората не знаят какво ще се случи за в бъдеще, как да планират живота си от тук нататък. По тази причина и голяма част от младите хора търсят препитание в други градове.
„Така миньорският град обезлюдява, а политиците ни търсят и говорят с нас най-вече по избори“, казват хората в Раднево.
Имаме залежи от въглища за още 60 години. На фона на енергийната криза в Европа, смятам че е безумие това, което се случва, казва кметът Тенев.
Цифрите показват, че от 20 000 души, живеещи в миньорския град, 2 600 са пряко ангажирани в Мините. Голяма част са и хората, които са непряко ангажирани в комплекса. Почти няма радневско семейство, в което поне един от членовете му да не работи в „Марица Изток“.

„Писали сме писма до Европейската комисия, до нашите министри, до всички институции за предоставяне на терени държавна собственост. Когато има готови терени, инвеститорите ще проявят интерес към нашата община. По Плана за възстановяване и устойчивост има механизми", казва д-р Теньо Тенев. Общинското ръководство няма да спре да търси възможности, за да гарантира бъдещето на хората, допълва кметът.
Общината разполага с 2 атрактивни терена – с обща площ около 450 дка, върху които планира да изгради индустриална зона. От общинското ръководство сменят предназначението на 200 дка земя, като за целта е необходимо съгласуване с МЗ за около 50 дка земя. Този процес обаче се бави заради тромавата работа на държавната администрация.

„Европа ще дава пари, но на подготвените. Искаме да знаем какво предстои и да сме подготвени за него“, отбелязва кметът.
Той се надява в скоро време община Раднево да има възможност да изгради собствена индустриална зона. Статистиката показва, че от 2015 г. насам само един инвеститор е проявил интерес към миньорското градче. Тъй като той е имал намерение да прави замърсяващо околната среда производство / производство на гумено-транспортни ленти/, от общината са му отказали.

През последната години растат лавинообразно желаещите да инвестират във фотоволтаични централи около миньорския град.
През миналата година общинската болница тук беше купена от частния инвеститор Ибрям Алиев. Той работи в момента по ремонта на сградата и наскоро е обещал пред ОС, че болницата догодина ще отвори врати, съобщават от общинското ръководство.
А иначе Община Раднево е уредена и подходяща за живеене на млади семейства – има 5 училища и осем детски градини, обновен парк за разходки и отдих, детски площадки и озеленени площи. Всички учебни заведения са ремонтирани, но учениците в тях намаляват с всяка изминала година.

Общината е сред малкото в страната, която осигурява безплатен обяд в училище, като за целта отделя средства от собствения си бюджет. Стремим се към социални придобивки, но само те не могат да задържат хората тук, казва кметът.
И от управлението на общината, и хората на Раднево очакват от политиците яснота за бъдещето, ясно поети и изпълнени ангажименти.

Коментари към новината

Още новини от Общество