Новини от област Стара Загора и България

След завишени стойности на серен диоксид в Гълъбово РИОСВ извърши проверка

5934 05/09/2022 12:31 Общество България
След завишени стойности на серен диоксид в Гълъбово РИОСВ извърши проверка
Divident.€U Divident.€U


След отчетени завишени стойности на серен диоксид в атмосферния въздух на 02.09.2022 г., регистрирани от автоматична измервателна станция Гълъбово при постоянна промяна на посоката на вятъра, РИОСВ-Стара Загора извърши превантивна проверка на ТЕЦ „Брикел“ ЕАД и ТЕЦ „ЕЙ и ЕС-ЗС Марица Изток 1“ ЕООД, се казва в съобщение на регионалната инспекция.

Директорът на РИОСВ – Стара Загора Диана Искрева-Идиго и директорът на дирекция „Контрол на околната среда” Георги Русев се срещнаха с изпълнителните директори и еколозите на двата ТЕЦ-а, раположени в Гълъбово и обсъдиха конкретни превантивни мерки за недопускане превишаване на разрешените норми и гарантиране работата на централите в съответствие с комплексните им разрешителни.

Припомняме, че със Заповед №РД-08-115/29.07.2022 г. на директора на РИОСВ – Стара Загора е наложена принудителна административна мярка (ПАМ) на „Брикел“ ЕАД, гр. Гълъбово, с която се спира дейността на Горивна инсталация за производство на топлинна енергия с оператор „Брикел“ ЕАД. Административен съд – Стара Загора отмени предварителното изпълнение на мярката, а ВАС потвърди тяхното определение. През октомври се очаква решение на Административен съд- Стара Загора по отношение на принудителната мярка по същество.

В 20:00 часа на  1 септември  след спиране на работа за осъществяване на ремонт, дружество „Брикел“ ЕАД започва разпалване на Котел К2, който влиза в паралел към 12:00 часа на 2 септември.  Към този час се разпалва и Котел К5. Дружеството планира да работи с намален капацитет до юни 2023.

РИОСВ - Стара Загора съблюдава стриктно качеството на атмосферния въздух и извършва регулярни превантивни дейности, превантивен и текущ контрол с оглед недопускане на нерегламентирано изпускане на емисии от големите горивни инсталации в енергийния комплекс „Марица – Изток“, се казва още в съобщението.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество