Новини от област Стара Загора и България

Дървесина за огрев от пожарите ще получат безплатно социално слаби в Казанлък

2279 02/09/2022 15:54 Общество България
Дървесина за огрев от пожарите ще получат безплатно социално слаби в Казанлък
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Хората да не се презапасяват с дърва, призоваха от Горското стопанство в Казанлък

Социално слаби граждани в Казанлък ще получат безплатно дърва за огрев от изгорялата дървесина от двата пожара, които бушуваха в общината през лятото.
Става въпрос за територия от около 70 дка. Това съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова. Решението е на общината, тъй като в случая става въпрос за общински горски фонд, допълни Стоянова.
Фирмата, която ще добие дървесината дава цена от 250 лева за транспортни разходи на камион до всяка точка от общината.

Дървесината ще бъде складирана на отбивката на Черганово и от там ще бъде извозвана.
Пример за добър стопанин в общината дава Нивелин Неделчев, кмет на село Черганово. Около 30 домакинства в селото са заявили желание да получат дърва за огрев. Кметът се свързва с Държавно горско стопанство в Казанлък, заявява необходимото количество дървен материал. След това поема инициатива и осигурява безплатен транспорт. Фирмата, поела ангажимент за превоза е земеделски производител на територията на Черганово.

Към момента в община Казанлък са доставени до дома на клиента 5 400 кубика или 60% от заявените количества. До края на октомври ще успеем да осигурим 80% от заявените количества. С приоритет да бъдат задоволявани тези, които наистина нямат дървесина. Нека хората да не се презапасяват, призова директорът на Държавно горско стопанство в Казанлък Мирена Татарджийска.
„Нека да спрем с популистките изказвания кой какво е свършил за евтините дърва, да спрем с политическите изказвания как някой се е погрижил за хората. Горското си върши работата, а политиците създават напрежение“, каза Галина Стоянова.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество