Новини от област Стара Загора и България

Бургас

Къща от рибарското селище "Ченгене скеле" се превръща в платно за графити

5539 30/08/2022 14:55 Култура Изложби
Къща от рибарското селище Ченгене скеле се превръща в платно за графити
Divident.€U Divident.€U


Талантливият графити артист Иван Янков, познат като Esteo, ще добави още една забележителност към бургаското рибарско селище „Ченгене скеле“. В първите дни на септември бургазлията ще използва за платно фасадата на една от къщите, разположена срещу туристическия комплекс. Той ще изрисува необикновена лодка, която не само плава в облаците, но е скована от множество разноцветни части, прикрепени една към друга сякаш с магия.

Идеята на Иван Янков, подкрепена от „Модо България” и финансирана от Фонд „Култура“ на Община Бургас, е именно в Ченгене скеле, където лодките са свързани с живота и препитанието на рибарите, да създаде един фентъзи сюжет, в който лодката представлява вдъхновител за пътуване в света на въображението.

Не е случаен и видът на лодката - той кореспондира с историята на самото място, където “долетели” от другаде, рибарите създават своите малки пристани по същия начин, както е изградена лодката на Esteo - от различни части, пъстри и на пръв поглед сякаш несъвместими, но показали своята устойчивост във времето и допринасящи за специфичния колорит на вълнуващия и артистичен Бургас.

Иван Янков е бургаски графити артист с богата биография, започваща с изяви още от 1997 г. и свързана с работата по множество произведения, а също и отличия от участията му в национални и международни фестивали. Още през 2005 г. екипът, в който той участва, печели първо място в международния фестивал „WriteforGold“, проведен в София, а с това идва възможността за състезание на световно ниво с други графити артисти от цял свят в Германия. През 2011 г. той получава първо място на „ON! Fest“ в столицата с изрисуването на статуята на София. През 2020 г. негово произведение е селектирано за участие в изложбата „Прозорец към детството“ в Националната художествена галерия „Квадрат 500“.

През 2016 г., по време на Европейската седмица на мобилността в Бургас, по поръчка на „Бургасбус“ ЕООД, Иван Янков изрисуван тролейбус с рекламна цел, а през 2018 г. изрисува платно за пролетното издание на „Флора Бургас“. През 2019 с Nasimo участва в изрисуване стената на подлеза до Туристическия информационен център в Бургас по поръчка на Община Бургас. През 2020 изрисува фасадата на 5-то училище „Иван Вазов“ в гр.София с лика на Иван Вазов и фасадата на Начално училище „Паисий Хилендарски“ в гр.Симеоновград с лика на Паисий Хилендарски.През 2021 изрисува фасадата на ПГССИ „Христо Ботев“ в гр. Свиленград с лика на Христо Ботев и северната фасада на кино „Влайкова” в София.

С проекта „Живот в/с лодка” Esteo за първи път ще рисува на територията на Ченгене скеле, но, както сам казва - с надеждата да не е за последен.

Повече за рибарското селище може да научите от материала на Divident: Ченгене скеле - рибарската Венеция край Бургас 

 

Коментари към новината

Още новини от Култура