Новини от област Стара Загора и България

Ченгене Скеле - рибарската Венеция край Бургас

Ченгене Скеле - рибарската Венеция край Бургас
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Скоро по каналите на Рибарското селище ще може да се плува с водно колело под наем

Пастелно синьо море, сгушени по каналите рибарски лодки край малки рибарски къщурки. Сякаш е декор за романтичен филм. Неизбежно в представите ни изплува асоциация с водните канали на Венеция, но в рибарски вариант.

Такова е усещането, когато посетиш за първи път рибарското селище „Ченгене Скеле“, което се намира само на 15 км от Бургас. Ако разполагаш с повече време и останеш за по-дълго, гостоприемните домакини може те приютят на рибена чорба и да ти разкажат за рибарския занаят.

През зимата в селото живеят 50 - 60 рибари, но през летния сезон стават много повече. Това, което ги обединява е, че всички са неизлечимо пристрастени към морето. Някои от тях, като Георги Димов Чикагото, например, са зарязали удобните си апартаменти в Бургас и са се установили за постоянно в Ченгене Скеле, потъвайки завинаги в простотата на рибарското ежедневие.

„Сред нас има четирима бивши депутати, лекари, юристи. Имаме дори докторска махала в селото“, разказва с усмивка Георги Чикагото, чийто прякор му останал, защото 5 години живял в Чикаго. Животът в големите градове обаче тотално му омръзнал и вече 25 години Чикагото живее в Ченгене Скеле, където освен че рибарства, работи и като аниматор в малкия музей към новооткрития етнографски комплекс.

Рибарската общност в Бургас е най-голямата в цялото ни Черноморие. Състои се от близо 1000 души и по стара традиция всеки си има прякор, допълва с усмивка Гошо Чикагото. Тук не може да се скучае, защото, когато няма работа, има добра компания. В свободното си време рибарите се събират в култовата кръчма „Рибарски сговор“. Там рибата винаги е прясна, току-що наловена, а приказките и веселите разговори карат времето да се изниже неусетно.

Улиците в Ченгене Скеле са кръстени на ветровете, които духат от четирите посоки в морето. Главната улица обаче носи името на романа на Джон Стайнбек „Улица Консервна“. В началото на улицата рибарите са поставили малък барелеф с образа на писателя. „В света съществуват само две улици с това име – едната е в Монтерей, Калифорния, другата е в нашето рибарското селище край Бургас“, казват с гордост обитателите на Ченгене Скеле.

Задружните рибари дори са изпратили официална покана до американската посланичка у нас Херо Мустафа и се надяват, че в най-скоро време тя ще ги посети. Искат да ѝ разкажат за рибарския си живот и за историята на това място, да покажат гостоприемството си и атмосферата тук.

„Нашата улица „Консервна“ е същата като от романа на Стайнбек – с мириса на херинга, с чудатите си обитатели, с ламаринените бараки, които впоследствие направихме по-модерни, но пак не са изгубили от чара си“, казва с усмивка Георги Чикагото.

Историята Когато през 1972 година идват за първи път тук, рибарите заварват едно съвсем пусто място. Без ток, без питейна вода, но затова пък хващали много риба. Името Ченгене Скеле означава „Цигански пристан“ и идва от ромското „чингане искелеси“. През османските времена това място било населено с цигани въглищари. С годините циганите се изселили към големия град, но името останало.

През 1972 година тогавашният кмет на Бургас решава да разшири пристанището на големия град и разпоредил рибарските лодки да бъдат преместени на 15 километра на юг. Изгонените от бургаското пристанище рибари се заселили именно в Ченгене Скеле. Наели фирма, която построила вълнолом, прокопали канали за лодките си и построили първите живописни бараки с помощта на ламарина и фургони. Сами прекарали водопровод и електричество и оформили улиците си.

Днес наред с бараките в Ченгене Скеле се издигат и кипри къщички. В непосредствена близост до рибарското селище община Бургас изгради красив етнографски комплекс „Ченгене Скеле“, който е най-новата атракция за бургазлии и гостите на града. В него оживява интересната история на рибарското селце, както и на най-древния поминък по морето – рибарството.

Проектът е на община Бургас и е реализиран с финансиране по ОП "Региони в растеж" и Програмата за морско дело и рибарство. Амбицията е комплексът да се превърне в притегателен център за наши и чужди туристи, подобно на остров Света Анастасия.
Мястото разполага със зелени площи, детска площадки, музей, рибно ресторантче и кафене. До него може да се стигне по море с корабче или със собствена лодка, а също и по суша със собствен транспорт.
Тук има дори многофункционална конферентна зала, която позволява да се провеждат събития. В музейната част на комплекса посетителите могат да научат историята на залива – да видят открити артефакти от римско време. Най-ценният експонат в експозицията е каменен барелеф на Горгона Мeдуза.

В музей на "Ченгене Скеле" ще ви покажат и всичко, свързано с рибарството и рибарския бит, както и с корабоплаването. Ще научите как се плетат рибарски мрежи и се оформя корпуса на лодка.

От откриването на комплекса през юни 2021 година през музея са минали над 1500 души, а общият брой на посетителите е не по-малко от 20 000, казва управителят Нанко Георгиев, който е сред основателите на яхтклуб „Черноморец Бургас“.

Бъдещите планове на ръководството включват още повече атракции сред туристите, възможност за обиколка на каналите с водни колелета, изграждане на мини голф игрища и други.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм