Новини от област Стара Загора и България

Придобивка

Хиляди дойдоха за откриването на обновената баня в Ягода

8296 23/08/2022 10:06 Общество България
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

От 1 октомври минералната баня ще заработи с клиенти и пациенти със заболявания, повлиявани добре от минералната вода

Близо 2 хиляди души от Мъглиж, Ягода, Стара Загора, както и от цялата страна присъстваха на официалното откриване на обновената баня в Ягода. Много от тях разказваха спомени от детството, свързани с този символ на общината и региона и изразиха радостта си, че сградата, която е паметник на културата, отново отваря врати.

На празника снощи присъстваха проектантът и изпълнителите на обекта, общинското ръководство на Мъглиж и Ягода. Празничен водосвет отслужи Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан.
За доброто насторение на гостите се погрижи Тони Димитрова. Присъствалите на празничното събитие имаха възможността да влязат в обновената баня и да се уверят в предимствата и.

Нови услуги От 1 октомври банята в Ягода ще заработи. Тя се превръща в национален център за мануална терапия.
За тази цел ще бъдат привлечени добри лекари и рехабилитатори, казват от общинското ръководство. Услугите няма да имат договор с НЗОК, а входът за посетители в банята ще бъде 6, 80 лв.
Основните предимства на обновения бански комплекс са, че успяхме да възстановим залата съобразно онези принципи, които е използвал арх. Христо Димов преди близо 100 години, както и да погледнем в бъдещето, каза кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов. Освен като обществена къпалня, банският комплекс дава възможност и за здравно обслужване на гостите.

Предимства на минералната вода На втория етаж на обновената сграда ще бъдат разположени лекарските кабинети, като идеята е да се използват лечебния състав на геотермалната минерална вода. Поради химичния състав на водата – 10 пъти над нормата съдържание на флуор и арсен, тя не е подходяща за пиене. Подходяща е за лечение на болести на опорно-двигателния апарат, кожно- венерологични заболявания, дори псориазъсът се повлиява добре от нея.

Голямо богатство за Ягода и гостите на курортното селце е паркът около банята, който се простира на площ от 45 дка. Той е публична общинска собственост, а плановете на общинското ръководство са още към май догодина да присъедини още 5,5 дка. Предстои да се изградят спортни игрища и да се създадат добри възможности за релакс на туристите и жителите на селото.

История През 1903 г. са разкрити останките от римските терми в Ягода, където са намерени статуи и старинни предмети. През 1926 г. по проект на арх. Христо Димов, възпитаник на Политехническия университет в Прага, е изградена сградата на банята, проектирана по модел на баните в Карлови Вари. Преди общинското ръководство на Мъглиж да предприеме обновяване и възстановяване на сградата, тя стои затворена повече от 20 години.

Проектант на обновената сграда на банята в Ягода е д-р на арх. науки Милен Маринов.
През 2012 г. община Мъглиж изготвя мащабно хидро-геоложко поручване и подготвя доста обемист хидрогеоложки доклад. Той дава възможност да се отдаде концесията на геотермалната вода на Община Мъглиж. До 2037 г. общината ще бъде собственик на тази вода, каза при откриването на обновената сграда кметът Гавазов.

Той припомни, че през 2014 г. е направен водопровод, водата я е канализирана и отведена до банския комплекс.
През 2017 г. започват първите крачки към финансиране на обекта.
Отпуснати са 200 000 лв. от МРРБ, с което е направен ремонт на покрива на сградата. Общината взема решението да поеме дългосрочен общински дълг в размер на 1,7 млн. лева, за да възстанови и обнови изцяло това архитектурно бижу.

Коментари към новината

Още новини от Общество