Новини от област Стара Загора и България

Недоволство

Зърнопроизводителите готвят протест заради безконтролния внос на украинско зърно

6748 11/08/2022 12:52 Агро Земеделие
Зърнопроизводителите готвят протест заради безконтролния внос на украинско зърно
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Зърнопроизводителите готвят протест заради безконтролния внос на украинско зърно в страната, съобщи за Divident.EU Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Земеделските производители са готови да блокират пунктовете, от където влиза зърното в България, както и да организират протести по места в цялата страна.

„Все още не сме определили конкретна дата за протеста. Първо ще се срещнем с новия служебен министър, за да видим дали ще предприемат някакви действия по отношение урегулиране вноса и търговията. Ако държавата не влезе във функциите си – да контролира и регламентира търговията със зърно, излизаме на протест“, каза Христов.

Той допълни, че НАЗ има едно единствено искане – държавата да спазва законодателството на България и на ЕС при търговията с пшеница и слънчоглед
Според председателя на Тракийския съюз на зърнопроизводителите най-големият проблем е със слънчогледа, който влиза от Украйна в страната и допълва, че количествата на внесен от Украйна слънчоглед стигат вече 1 млн. тона. Количествата пшеница са все още по-малки, но и там се наблюдава увеличение през последните месеци.

„Ситуацията у нас е такава – българското зърно си стои по хамбарите и никой не иска да го купува понеже е по - скъпо от украинското. Цената на украинското зърно в момента не е пазарна, тя е военна. Те продават на каквато и да е цена, защото нямат избор. Ние обаче не можем да си позволим да продаваме евтино, защото ще фалираме“, казва Христов.

Според него българскитне зърнопроизводители са пред фалит, няма къде да си продават продукцията си заради тази ситуация. „Става един хаос на пазара – влиза украинско зърно, продава се като българско. Крайно време е държавата да овладее хаоса“, казват от НАЗ . Ако има зърно, което остава в България, то нека бъде на базата на митнически режим, който страната е длъжна да спазва. Трябва да разполага с необходимите документи, защото аз съм убеден, че украинският слънчоглед не отговаря на изискванията за качество поради факта, че е третиран с препарати, които са забранени за употреба в ЕС.

Освен ако ЕС под някаква форма не реши да се внасят и такива суровини, които са третирани със забранени препарати, но до момента официално такъв документ няма и аз съм убеден, че такъв няма да има, казва председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите в Стара Загора.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро