Новини от област Стара Загора и България

Откриха 4 скелета и амулет в античната гробница в Стара Загора

Откриха 4 скелета и амулет в античната гробница в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Откритата преди около две седмици антична гробница до парк „Зеления клин“ в Стара Загора вероятно е била на знатна фамилия, живяла в римския град Августа Траяна. За това подсказват окрити тази сутрин 4 черепа, чиито скелети предстои да бъдат разкрити, съобщи директорът на Регионалния исторически музей и ръководител на проучванията Петър Калчев в сутрешния блок на bTV.

Скелетите са ориентирани на запад, което доказва, че погребенията са били по християнска традиция. Археолозите са попаднали и на интересна плочка от кост с изобразени концентрични кръгове в нея, която вероятно е била амулет.

Непрекъснато се разкриват нови детайли от гробницата, която най-вероятно е била фамилна и в нея са се извършвали погребения на членове от знатното семейство в продължение на повече от 100 години, смята Петър Калчев.

Предстои да бъдат разкрити още много тайни, погребани под земята в Стара Загора, тъй като все още не е разкрит първичният гроб, заради който е била построена самата гробница. В нея има още много ниши с по-големи или по-малки размери. Археолозите пресяват всяка песъчинка, защото още в древността гробницата е станала жертва на иманяри, които са проникнали, за да ограбят даровете, оставени при мъртвите. Археолозите попадат на монети, на златни находки, разпилени в пръстта.

Това е най-голямата по размери антична гробница, разкривана досега в България, посочи Петър Калчев. Подобна на нея е само Поморийската гробница, но тя е с много по-малки размери. Старозагорската е монументална, изградена от тухли и оградена с каменен зид с дължина 9,5 метра. В северната част са разкрити декоративно подредени тухли, има много интересен коридор и като цяло е много запазена.

„След като я проучим, ще получим много ценна информация за погребалните практики в некропола на Августа Траяна“, посочи Петър Калчев.

Разкопките ще продължат, докато гробницата разкрие всички свои тайни. Ще бъде проучен и целия Източен некропол на античния град Августа Траяна, където вероятно се крият и останки от раннохристиянска църква.

Снимки: Атанас Жеков, Регионален исторически музей - Стара Загора

Коментари към новината

Още новини от Общество