Новини от област Стара Загора и България

в Стара Загора

Общинският съвет даде възможност за разширение на Индустриална зона "Загоре"

Общинският съвет даде възможност за разширение на Индустриална зона Загоре
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За предложението гласуваха 38 общински съветници

Със свое решение на днешното си заседание, Общинският съвет на Стара Загора даде възможност за бъдещо разширение на Индустриална зона „Загоре“. Общинските съветници гласуваха община Стара Загора да придобие улиците на територията на зоната, като в замяна Индустриална зона „Загоре“ да получи 200 дка до с. Еленино, както и парцел от 14 дка между „Метро“ и магазина на „Ауди“. За постъпилото предложение, внесено от кмета Живко Тодоров гласуваха 38 общински съветници, а 10 бяха против.
Предложението предизвика бурни дебати в местния парламент.

Против възмездната сделка се обявиха общинските съветници от „Народен съюз“ и „Демократична България“.
Според общинския съветник от „Народен съюз“ Методи Пенчев решението не е в интерес на гражданите на Стара Загора. „Индустриална зона Загоре“ желае да продаде на община Стара Загора нещо, което по принцип трябва да и дари. Ще бъде нарушен принципа на справедливост. При прехвърляне на тези имоти общината ще загуби много средства. Заявяваме, че сме за привличане на инвеститори, но не за сметка на загуби, подчерта Пенчев.

Според общинския съветник от „Демократична България“ Димитър Чорбаджиев, Индустриална зона „Загоре“ има пари от продажбата на имотите и би могла да закупи парцели за разширението си от частни инвеститори.
„Ръководството на Индустриална зона „Загоре“ не е направило нищо за разрастване на зоната. Тя има налични средства, а не е закупила нито един имот, предвиден за разширяване“, каза Чорбаджиев. Той допълни, че групата общински съветници от „Демократична България“ е за това зоната около Еленино да се развива в бъдеще като 100% общинска собственост и да бъде изградена като въглеродно неутрална зона, която да привлича чуждестранни инвеститори.

Кметът Живко Тодоров обяви пред общинските съветници, че е твърдо против Индустриалната зона да изкупува частни парцели, защото според него това създава среда за корупция. Парите трябва да останат в зоната за изграждане на инфраструктура, допълни той.
„Що се отнася до зона Еленино смятам, че тази зона ще се развие последна, защото по-атрактивна е зоната на летище Стара Загора. Тя е с площ от над 2000 дка и с много малко средства може да бъде изградена мащабна индустриална зона“, смята Тодоров.
Той призова за такава политика от страна на общинските съветници, че теренът на летището да стане част от Индустриалната зона на Стара Загора.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество