Новини от област Стара Загора и България

Абсурдът „Зайчева поляна“ – какво тлее в територията между закона и гората?

Абсурдът  Зайчева поляна  – какво тлее в територията между закона и гората?
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Тлеещи предмети и покъщнина все още изпускаха дим тази сутрин в една от двете къщи, които снощи изгоряха в местността „Зайчева поляна“ на старозагорския квартал „Лозенец“.

След безсънна нощ около останките от къщата се суетяха нейните доскорошни обитатели – 48-годишният Алдин Янков, децата и роднините му. Те са останали без никакви дрехи, покъщнина и кухненски уреди. Старият им телевизор се търкаля насред изгорелите пред дома им храсталаци, които повече приличат на сметище. Една от версиите е, че именно от това незаконно сметище са тръгнали първите пламъци.

За Алдин обаче пожарът е бил запален умишлено от хора, които мразят него и близките му. Дори посочи, че някой е срязал маркуча в съседната къща, за да не може, по думите му, да изгаси пожара.

Мълвата в долната част на квартала твърди, че огънят бил подпален от роднина на живеещите в изгорелите къщи, с когото имали някакъв конфликт. Дали това е така, в момента разследват екипи от Областна дирекция на полицията в Стара Загора.

Алдин работи в голяма месопреработвателна фирма в Стара Загора, но днес няма да иде на работа – няма никакви дрехи, освен тези на гърба си, които са силно обгорели и одимени.

Той е притеснен, че семейството му няма къде да нощува и да живее. От общината им обещали временно жилище, което пострадалите от пожара се надяват да получат час по-скоро. И все пак, те се надяват да възстановят изгорелия си дом и да се върнат да живеят отново на "Зайчева поляна".

Чрез Divident.EU останалите без покрив семейства помолиха добрите хора да им помогнат с дрехи и покъщнина, да им дарят някакви вещи, с които да преживеят следващите дни.

Алдин твърди, че живее в тази къща на върха на „Зайчева поляна“ от десетина години. Може и да са доста повече. Признава, че няма нотариален акт. Купил къщата от човек, с когото подписал типов договор. Сега се надява общината да му помогне не с временно, а с постоянно общинско жилище, за което да плаща поносим наем.

В момента общинските служби правят проверка какъв е статута на изгорелите две къщи, съобщи тази сутрин в репортаж по bTV секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов. Той посочи, че в този район действително има парцели, отредени за закупуване от живеещите тук за построяване на законни жилища като част от мерките, които кметът Живко Тодоров поде преди години с началото на акциите по събаряне на незаконни постройки именно в този район.

От години „Зайчева поляна“ е известна като конфликтна точка в границата между кв. „Лозенец“ и горските масиви на парк „Аязмото“. И бърз поглед днес може да установи, че на мястото вече няма поляна, нито пък зайци. От двете страни на каменистата и неравна улица, по която се стичат зловонни вади, заради липсата на канализация, са поникнали завидно масивни къщи по на два етажа. Дали има разрешение за построяването им или са плод на самоинициатива, на този етап нямаме информация. Напълно възможно е да са законни. В близост до тях забелязваме малка къщичка със странна форма и строителен работник на прозореца, който нещо измазва със шпатула…

Строителните абсурди в „Зайчева поляна“ отдавна предизвикват конфликти между тези, които вече са успели да узаконят пребиваването си в „Лозенец“ и пришълците, които се опитват да продължат заселването на най-горната му част. Точно тези конфликти понякога прерастват в пожари – и в преносния и в буквалния смисъл, застрашавайки с огнен погром Аязмото и зелените масиви над Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Общество