Новини от област Стара Загора и България

Кръщаваме обновения "руски" пазар на търговеца и благодетел Васил Шаханов

Кръщаваме обновения руски пазар на търговеца и благодетел Васил Шаханов
Divident.€U Divident.€U

На предстоящото си редовно заседание през юли Общинският съвет на Стара Загора ще разгледа предложението на кмета Живко Тодоров за именуване на изцяло обновения покрит пазар в града. В миналото хората от града са наричали мястото „Руски пазар“, тъй като там са пристигали автобуси с граждани на бившия СССР, предлагащи и продаващи различни стоки от бита. От там в годините неофициално се възприема и името му.

"Към дадения момент с обновяването и облагородяването на цялостното пространство и реконструкцията на обекта, считам за необходимо същият да се именува, съгласно утвърдената традиция и наложена практика", пише в мотивите си кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

След проведените консултации със специалисти от Регионалния исторически музей, градоначалникът предлага новоизграденият и модернизиран закрит пазар да носи името на Васил Шаханов – една от знатните личности на Стара Загора.

Васил Шаханов е най-големият син в семейството на Георги Шаханов – търговец и собственик на лозя в средата на XIX век. През 1876 г. основава в Стара Загора първата конячна фабрика и спиртоварна. След Освобождението изгражда модерна за времето си производствена база и въвежда във фабриката си технологиите на известни европейски спиртоварни и винарни. Печели награди и отличия на международни изложения в Европа в края на XIX-началото на ХХ век. Продава стоката си в цяла България, като особено търсен артикул е заарската мастика. През 20-те год. на ХХ век към фирмата са открити и магазини в София. Има и търговски представителства във Виена, Солун и Милано.

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели в Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и човеколюбив - след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за населението. В навечерието на Коледно-Новогодишните празници и Великден нареждал на своите ратаи да поставят тайно пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са големите му дарения за дружество „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е член. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества в града. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник в Стара Загора от 1894 до 1896 г. Умира по време на семейно пътуване в Европа в началото на 20-те год. на ХХ век.

През юли приключиха строителните дейности по проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“. Общата стойност на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лв. се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. Обновеният покрит пазар, е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда.

Коментари към новината

Още новини от Общество