Новини от област Стара Загора и България

Добиви

Около 7 млн. тона пшеница очаква България от новата реколта

8881 28/06/2022 15:12 Агро Земеделие
Около 7 млн. тона пшеница очаква България от новата реколта
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Нерегламентираният внос на пшеница от Украйна остава проблем номер едно за зърнопроизводителите

Около 7 млн. тона пшеница очакваме от новата реколта според данни на Министерство на земеделието. Предстои да се ожънат общо над 15 млн.декара, засети с пшеница в страната. Това съобщи в радневското село Боздуганово министърът на земеделието Иван Иванов. През миналата година България е изнесла около 4 млн.тона пшеница, допълни той.

Земеделският министър присъства на ритуала по случай началото на жътвената компания, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите в България. Тази година домакин беше Тракийският съюз на зърнопроизводителите.
Данните на МЗ за очаквания добив се разминаха с тези на Националния съюз на зърнопроизводителите.

Според председателя на НАЗ Костадин Костадинов, тази година добивът на пшеница ще бъде по-нисък от миналогодишния и ще падне под 7 млн. тона, като най-вероятната цифра е 6,5 млн. тона.
Според Костадинов по-слабата реколта се дължи предимно на по-лошите метеорологични условия у нас.

„В някои части на страната жътвата на пшеница и ечемик завърши и е едва 300-400 кг/ дка. Това се отнася за Враца, Бяла Слатина, Плевен, включително и за някои райони на Стара Загора“, каза Костадинов.
Според министър Иванов в България има нереализирани количества пшеница от миналата година и задоволяването на потребностите на българите е гарантирано.
Според МЗ реколтата от слънчоглед тази година също ще бъде добра.

Министър Иванов каза, че е отпаднала необходимостта от изкупуването на пшеница от зърнопроизводителите за попълване на резерва, тъй като в страната са гарантирани необходимите количества за изхранване на населението. Освен това имаше и административни пречки в изкупуването, призна земеделският министър.

Проблем номер едно за бранша в момента е нерегламентираният износ на пшеница от Украйна, алармираха от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
„Наши фирми купуват украинско зърно и го влагат в производството, няма контрол", посочиха от НАЗ.

Жените от пенсионерски крлуб "Надежда" пресъздадоха ритуал зажънване, с който се поставя началото на жътвата в Тракия. 

Гости от цялата страна посрещна на нивата си Пеньо Тодоров от Боздуганово. 60-годишният потомствен фермер се грижи със семейството си за 12 000 дка  и дава хляб на няколко десетки души от региона.

Той е инвестирал в модерна техника, която ще улесни работата в стопанството по време на жътвената кампания.  

Коментари към новината

Още новини от Агро