Новини от област Стара Загора и България

Красимир Вълчев: ГЕРБ ще върне мандата веднага

9122 23/06/2022 20:35 Политика Опозиция
Красимир Вълчев: ГЕРБ ще върне мандата веднага
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

След гласувания вот на недоверие към коалиционното правителство на Кирил Петков, днес потърсихме мнението на водачите на листите в Старозагорски регион на двете водещи партии на последните избори. Разговаряме с Радослав Рибарски от „Продължаваме Промяната“ и Красимир Вълчев от ГЕРБ – СДС за това какво следва след вота на недоверие и как биха се отразили евентуални нови избори на обикновените граждани.

- Господин Вълчев, как ще коментирате вота на недоверие и случилото се в залата на НС вчера?

- Това правителство е най-неадекватното, което сме имали до момента. Най-вероятният сценарий от тук нататък са избори. Нека изборите да покажат конструкцията на следващото управление. Разбира се, трябва да се изчака конституционната процедура, защото този парламент все още е действащ.

- Възможно ли е ГЕРБ-СДС да сформира правителство?

- Не е възможно. ГЕРБ-СДС ще върне веднага мандата.Няма да се включваме  в правителство.

- Има ли опасност България да загуби парите по Плана за възстановяване и пенсионерите и другите уязвими групи в обществото да не получат обещаното?

- Имаме един месец, в който, ако остатъкът от управляващата коалиция не се държи арогантно, ние ще помогнем тези законопроекти да се приемат. Най-вероятно през следващите седмици ще се приемат актуализациите на трите бюджетни закона – НЗОК, Държавното обществено осигуряване и Държавния бюджет. Има възможност да се приемат и други законопроекти. Всичко зависи от това дали управляващите или остатъкът от тях ще превключат на режим на съгласие за работа с нас.

През последните дни те се опитват да налагат техния дневен ред и изразяват нежелание да чуят мнението на останалите парламентарни групи. Затова имаше провалени заседания.

- Затова ли и днес беше провалена работата на НС?

- Работата на НС беше провалена заради председателя. Той трябваше да намери относително съгласие за дневен ред през тези дни, а не да налага дневния ред на управляващите до момента. Липсва отговорност за това, че трябва да се свърши някаква работа.

- Готови ли сте в ГЕРБ за нови избори?

- Длъжни сме да сме готови във всеки един момент за нови избори.

Още по темата: Радослав Рибарски: Ще използваме възможността да съставим ново правителство

Коментари към новината

Още новини от Политика