Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски: Ще използваме възможността на съставим ново правителство

2248 23/06/2022 20:34 Политика Власт
Радослав Рибарски: Ще използваме възможността на съставим ново правителство
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

След гласувания вот на недоверие към коалиционното правителство на Кирил Петков, днес потърсихме мнението на водачите на листите в Старозагорски регион на двете водещи партии на последните избори. Разговаряме с Радослав Рибарски от „Продължаваме Промяната“ и Красимир Вълчев от ГЕРБ – СДС за това какво следва след вота на недоверие и как биха се отразили евентуални нови избори на обикновените граждани.

- Господин Рибарски, очаквахте ли вчера да бъде успешен вота на недоверие към правителството или вярвахте, че няма да мине?

- Вчера разчитахме на подкрепа, която на практика не получихме. Разчитахме на останалите депутати, които се отцепиха от коалицията. Цифрите показаха, че вота най-вероятно ще бъде  успешен предвид  формираното ново мнозинство в парламента.

Виждаме, че последните дни няма кворум в пленарна зала. Няколко заседания вече са провалени. Вижда се пълната мобилизация на останалите партии. Явно целта им е била да отстранят това правителство. Дали ще се коалират и ще продължат да работят в сегашния си синхрон, предстои да видим. Към момента те са напълно координирани.

- Как стана така, че в началото всички се обединиха срещу ГЕРБ, а след това за няколко месеца  новият враг стана  правителството на Кирил Петков?

- Имаше няколко неща, по които не отстъпихме в коалицията по отношение на „Има такъв народ“ – това беше въпроса за шеф на БНБ, имахме и спор във връзка с плащанията по договорите с АПИ. Тези неща не получиха консенсусни решения. Стремихме се да водим диалог. Лидерът на ИТН не се е явявал на коалиционните събирания, няколко пъти се сменяха участниците в тези коалиционни съвети и това доведе до разрез с този коалиционен партньор.

- Какво следва от тук нататък в държавата?

- Събрахме се вчера с колегите и отчетохме новата реалност в НС. Последните 2 дни няма кворум в зала и реално не се работи. Имаме много законопроекти, които трябва да разгледаме. Един от тях е изменението в Закона за енергетиката.

- Има ли опасност България в тази ситуация да не получи пари по Плана за възстановяване и устойчивост и пенсионерите и останалите уязвими групи да не бъдат компенсирани?

- Това са основните ни опасения. Въпреки, че нямаме мнозинство, ние присъстваме в зала, искаме законопроектите да се осъществят, да има ясни срокове по отношение на реформите. Забавя се този процес и накрая това ще рефлектира върху неусвоени средства, забавяне на бюджета и проблемно актуализиране.

- Готови ли сте за нови избори в регион Стара Загора?

- Имаме готовност за нови избори. Според мен обаче, новите избори трябва да бъдат  краен вариант. Виждаме, че хората не искат това. Да вървим постоянно на избори за мен не е решение. Смятам, че парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ трябва да положи всички усилия при предстоящото даване на мандат. Нов кабинет, който ще даде възможност за преструктуриране, реформиране на министерствата. За това е нужно мнозинство.

- Възможно ли е в този нов кабинет да влязат хора от ГЕРБ, „Възраждане“?

- Не сме дискутирали с колегите този въпрос. Когато бъде връчен мандата, ще разгледаме и това.  

Още по темата: Красимир Вълчев: ГЕРБ ще върне мандата веднага

Коментари към новината

Още новини от Политика