Новини от област Стара Загора и България

Проучване

Галъп: Нежелаещите оставка на правителството са 39%, желаещите 36 %

1771 22/06/2022 14:33 Общество България
Галъп: Нежелаещите оставка на правителството са 39%, желаещите 36 %
Divident.€U Divident.€U

41,3% от пълнолетните български граждани не искат нови предсрочни избори, а едва 26,5% са на обратното мнение.
По отношение на оставка на правителството българите не са толкова категорични, но дори и там изглежда, че нежеланието за оставка все още надделява, макар и с малко - 39% срещу 36%.
Данните са от регулярното проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено от 2 до 10 юни сред 806 пълнолетни българи по метода "лице в лице" с таблети.

Социолозите посочват, че теренът на изследването обхваща само частично политическите сътресения от последните седмици, но е показателен за устойчивите фонови настроения в обществото ни.
Действията на Слави Трифонов са дошли всъщност на фона на осезаемо обществено нежелание за нови резки политически движения - общественият фон не е в полза на нови избори и дори на правителствени промени.

Въпреки колебанието обаче личи, че настройка за радикални политически промени от страна на обществото в първата половина на този месец няма. Как ще се отрази втората половина - тепърва ще проличи.
62,8% от пълнолетните българи смятат, че Северна Македония не е направила достатъчно България да премахне ветото, едва под една десета смятат, че РСМ е направила достатъчно.

По голямата външнополитическа тема - войната - структурна промяна в мненията у нас няма. Както наскоро "Галъп интернешънъл болкан" публикува, 58,8% у нас твърдят, че не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% обаче не крият, че одобряват тези действия

 

Коментари към новината

Още новини от Общество