Новини от област Стара Загора и България

КЗК започна проверки във връзка с ръста в цената на горивата

1663 21/06/2022 13:33 Общество България
КЗК започна проверки във връзка с ръста в цената на горивата
Divident.€U Divident.€U

Повишаването на цените на горивата продължава и затова Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) следи процесите на пазарите на горива.

Това съобщи Надя Минчева от КЗК по време на заседанието на постоянно действащата подкомисия в парламента във връзка с продължаващата тенденция за покачване цените на горивата. Целта на комисията е да се покаже, че България като държава не участва в купуването на петрол и в продажбата на горива, а всичко това се случва от страна на частния сектор.

Това, което наблюдава КЗК за поскъпването на цената на горивата в България е обсъдено на предходна среща на проверяващия орган за пазари, на които цената е видима от всички. Не е нужно да се влиза в тайни договорки, за да се определя цената на горивата. Основният елемент за поскъпването на горивата е видим за всички, изтъкна тя.

"Когато се вижда такъв ценови паралелизъм на цената на горивата как можем да реагираме? В такъв случай трябва да има тайна уговорка или някакво споразумение между участниците на пазара и да е резултат от договорка или споразумение. Ние трябва да имаме информация за това, за да можем да се намесим адекватно, да образуваме производство и да установим нарушение. В момента има едно такова образувано производство през март месец, когато КЗК се самосезира за евентуален картел между "Сакса" и "Инса ойл", което може да представлява тайна договорка на пазара на горива", категорична бе Минчева.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество