Новини от област Стара Загора и България

10-годишна певица възпя лавандулата на ритуална жътва край Чирпан

11232 18/06/2022 09:32 Общество България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Едно от най-атрактивните събития на първия Международен е ритуалната жътва на лавандула. Събитието събра в лавандуловите насаждения близо до чирпанското село Спасово деца и самодейци, които направиха запомняща се възстановка на начина, по който някога старите чирпанлии са прибирали богатата лавандулова реколта.

Организаторите бяха подготвили интересна арт инсталация с врата, която води към лавандуловите полета, огледало за селфита в цял ръст на фона на лилавия безкрай, ретро велосипед за романтични снимки и още много възможности за създаване на красиви спомени. Те ще останат на разположение на посетителите до края на тридневния фестивал.

До мястото води открит микробус, който тръгва от центъра на града до лавандуловото поле и обратно. Така гостите на фестивала могат да си наберат от омайните лавандулови цветове и да ги отнесат в домовете си.

Аплодисментите на всички дошли на полето събра изпълнението на песен за лавандулата на 10-годишната Даная Атанасова, ученичка от СУ „П.К. Яворов“, носител на много първи награди за фолклорно пеене от конкурсите „Орфеево изворче“, „Орфееви таланти“, Широка лъка, Песни и танци без граници, Националния конкурс „Заблеяло ми агънце“.

Вижте в краткото видео прекрасното изпълнение на Даная с красиви моменти от ритуалната жътва на лавандула.

Коментари към новината

Още новини от Общество