Новини от област Стара Загора и България

Кметът Ивайло Крачолов даде старт на Международния фестивал на лавандулата в Чирпан (ВИДЕО)

9071 17/06/2022 21:00 Общество България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От днес, 17 юни в продължение на три дни Чирпан потъва в упойващия аромат на лавандуловите празници, организирани от община Чирпан под патронажа на съпругата на Президента Румен Радев – Десислава Радева, председател на гражданско сдружение „Живата вода на България“.

Първият Международен фестивал стартира с лавандулов базар на занаятите, фермерите, кулинарията и изкуствата, който събра на централния площад „Съединение“ производители от Чирпанския край. Празнично шествие на училищни, читалищни и самодейни състави премина по главната улица на града, като голямата атракция бяха гостуващите кукери от Карлово.

Фестивалът беше официално открит от кмета на Чирпан, Ивайло Крачолов и зам.-министърът на труда и социалните грижи Жулиета Върлякова в присъствието на посланиците на Индия, Сърбия, Израел, Босна и Херцеговина, Виетнам, Турция и др, представители на ТПП и на чуждестранни браншови организации от Италия и други страни, Тракийският и Югозападния университети и на Регионалната асоциация на общините „Тракия“.

„За мен е огромно удоволствие да ви поздравя с първия Международен фестивал на лавандулата. Живеем в сложно време – за страната и за света. Ние тук в Чирпан, заедно с лавандуло производителите можем да покажем, че светът може да бъде хубав, позитивен и цветен и ухаещ на прекрасната лавандула“, каза при откриването кметът Ивайло Крачолов.

„Изключително ми е приятно, че в тази специална чирпанска земя, са се намерили смели предприемачи, които да използват даденото от науката и работливите чирапнски ръце, за да се произведе лавандулата. Пожелавам да се намерят инвеститори, които да вдигнат още повече нивото на живот община Чирпан“, каза зам.-министър Жулиета Върлякова.

Кметът Ивайло Крачолов връчи почетни плакети на чирпанлии, като специален плакет за цялостно творчество получи дългогодишният фотограф на Чирпан Георги Иванов – човекът, който със снимките си запечатва историята на града.

Празничната вечер продължи с концерт на Старозагорската държавна опера, наречен „Усещане за жена, с полъх на лавандула” с участието на симфоничния оркестър и хор по музика на Стинг.

Утре празничите продължават с наситена програма, която можете да откриете на специалния сайт на фестивала.

Коментари към новината

Още новини от Общество