Новини от област Стара Загора и България

Собствениците на земеделски земи връчиха награди по случай 15 години БАСЗЗ

9068 17/06/2022 15:31 Агро Земеделие
Собствениците на земеделски земи връчиха награди  по случай 15 години БАСЗЗ
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Награда за най-добро дружество получи "Агрион Инвест"

На 16 юни 2022 г., в Централния военен клуб – София, тържествено беше отбелязана 15-годишнината от учредяването на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ).
Гости на тържеството бяха Тиери дьо Лескай – генерален секретар на Европейската организация на собствениците на земи (ELO), Добри Митрев – председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК), представители на държавните институции, представители от академичните и научни среди, на медиите, на неправителствения сектор, земеделски съветници към посолствата на ключови държави партньори на Република България, членовете на БАСЗЗ.

Поздравителни адреси бяха получени от Атидже Алиева-Вели – член на Европейския парламент, Министерството на земеделието, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и Българската академия на науките.
По повод своята 15-годишнина БАСЗЗ учреди и раздаде награди в пет категории:

1. Наградата за дружество получи „Агрион Инвест“ АД, с изпълнителен директор Анатоли Георгиев. Наградата беше връчена от Галина Пейчева – Митева, член на БАСЗЗ, както и на Борда на директорите на ELO.
2. Наградата за публично дружество получи „Адванс Терафонд“ АДСИЦ, с изпълнителен директор Радослав Манолов. Наградата беше връчена от председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов.
3. Награда за принос към развитието на селскостопанската наука беше връчена от председателя на БСК Добри Митрев на проф. д.н. Димитър Греков от Аграрен университет – гр. Пловдив.
4. За журналист с принос към обективното представяне на въпросите, свързани с правата на собствениците на земеделски земи и дейността на БАСЗЗ, беше отличена Веселина Миланова от Българското национално радио. Наградата й беше връчена от Стайко Стайков – председател на БАСЗЗ.
5. За цялостен принос към развитието на поземлените отношения и утвърждаването на БАСЗЗ като партньор на държавата при определянето на политиките в областта на селското стопанство наградата получи Стайко Стайков – председател на УС на БАСЗЗ и учредител на асоциацията. Призът му беше връчен от Тиери дьо Лескай, Генерален секретар на ELO.
Почетни грамоти бяха връчени и на европейските и национални партньори на БАСЗЗ, в лицето на ELO и БСК, за подкрепата, която оказват на асоциацията и която, по думите на председателя на БАСЗЗ Стайко Стайков, „дава увереност и самочувствие, че можем успешно да вървим напред“.

Верни на традициите си в сферата на корпоративната социална отговорност, членовете и ръководството на БАСЗЗ решиха и по повод 15-годишнината на организацията да не подминат без внимание важни обществени каузи и институции. Централната селскостопанска библиотека, (част от Селскостопанска академия) беше подкрепена с 5 000 лв. за ремонт на хранилище, в което ще се опазва сбирката от редки и ценни издания, а в дарителски каси на входа на залата гостите на тържеството дадоха своя принос в размер от 5 000,00 лева към хуманната кауза на Българския червен кръст за събиране на средства на Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътно-транспортни произшествия. „За нас най-големият подарък ще бъде да припознаете тази кауза за своя и да подарите добро и съпричастност по време на празничния коктейл“, каза в обръщението си към гостите председателят на БАСЗЗ Стайко Стайков.

Той сподели, че през 15-те години от своето развитие БАСЗЗ е осъществила няколко успешни благотворителни кампании, сред които е «Заедно срещу КОВИД-19» (2020 и 2021 г.), в рамките на която с дарения бяха подпомогнати нуждаещи се в 35 населени места, вкл. институции, здравни заведения, науката, социални домове и физически лица. Освен това, през пролетта на тази година БАСЗЗ се включи в благотворителната кампания на Български червен кръст (БЧК) „В помощ на пострадалите от конфликта в Украйна“.
Музикален поздрав към гостите на тържеството поднесе фолклорният дует Лидия & Бисера.

Коментари към новината

Още новини от Агро