Новини от област Стара Загора и България

Акционерите на УМБАЛ "Киркович" гласуват утре продажбата на АГ комплекса

Акционерите на УМБАЛ Киркович гласуват утре продажбата на АГ комплекса
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От болничното заведение са готови да сформират работна група, която да проведе среща с общински съветници

Общото събрание на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ ще реши утре дали да обяви за продажба чрез търг сградата на бившия АГ комплекс в Стара Загора.
Изпратена е покана до всички акционери. Очакваме ги утре, съобщи директорът на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“- проф. Йовчо Йовчев.

До момента идеята на Община Стара Загора да придобие сградата и да я използва за Център за доболнична помощ беше подкрепена от Общинския съвет и от Съвета на директорите на болничното заведение. Тя обаче не срещна необходимата подкрепа от страна на представителите на Министерство на здравеопазването. На среща на кмета Живко Тодоров и председателя на Общинския съвет Мария Динева с МЗ миналата седмица, от там обещаха, че ще гласуват против продажбата.
Ако утре акционерите гласуват против продажбата на АГ комплекса, имаме готовност да сформираме работна група с представители на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, която да се срещне с група от представители на Общинския съвет на Стара Загора при спазване на интересите на двете страни“, коментира проф. Йовчев.

„ Независимо от това какво ще е решението на акционерите искам да кажа, че формата и начина за добиването на която и да е собственост от който и да е съакционер минава през съответните процедури и те ще бъдат спазени от началото до край“, допълни той.
Желаната от община Стара Загора сделка предвижда местната администрация да отстъпи собствеността на свои терени на територията на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, както и да бъдат приспаднати стари дългове на лечебното заведение към общинската хазна.
Междувременно стана ясно, че дълговете на лечебното заведение към Община Стара Загора са намалели през годините.

Ако през 2016 г. дълговете на болничното заведение към Община Стара Загора са били в размер на 2 млн. 300 хил. лв., то сега те са в размер на 1 млн. 390 хил. лева.

Последната оценка на сградата на АГ комплекса беше увеличена с 1,7 млн.лева. „ Увеличението е на база пазарна оценка, която е продиктувана и от ситуацията на пазара на недвижими имоти в момента“, коментира директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.
Описаният сграден фонд на бившия АГ комплекс е оценен от независим оценител на не по-малко от 8 млн. 772 хил.лв. без ДДС.

Коментари към новината

Още новини от Общество