Новини от област Стара Загора и България

Жътвената кампания тази година започва от радневското село Боздуганово

9714 14/06/2022 14:05 Агро Земеделие
Жътвената кампания тази година започва от радневското село Боздуганово
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще открие официално жътвената кампания на 28 юни в землището на село Боздуганово, област Стара Загора. Домакин на официалния старт на жътвената кампания тази година е Тракийският съюз на зърнопроизводителите.

Наред с Жътва 2022 Управителният съвет на НАЗ ще направи и традиционното зажънване на ръжта по проекта „Хляб на мира“.
Проектът „Хляб на мира" е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа. Проектът стартира през 2012 г. като добитата ръж от полето около Помирителната църква в Берлин е изпратена до всяка държава-участничка. Така през 2013 г. се полагат първите ръжени семена на исторически важни места в 12-те държави.

НАЗ е официален партньор по Проекта за България от самото му начало. Традиционно всяка година представител на Асоциацията на зърнопроизводителите от различен регион на страната поема отглеждането на ръжта.
Поканени на събитието са министърът на земеделието Иван Иванов, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Николай Каварджиклиев и изпълнителният директор на „Напоителни системи ЕАД“ Николай Чалъков.

През 2022 г. Старозагорски регион очаква по-ниски добиви на пшеница от миналогодишните, казва председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов. Ако през миналата година средният добив е бил 550-600 кг/ дка, но сега очакванията са за около 500 кг/ дка.

По-слабите очаквани резултати се дължат на по-оскъдните валежи, казват от браншовата организация.
Новата Обща селскостопанска политика след 2023 г. е  сред важните теми за  бранша. Решаването на проблемите на поливното земеделие също са на дневен ред, съобщават от Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

 

Коментари към новината

Още новини от Агро