Новини от област Стара Загора и България

Отличиха най-добрите вина на Балканите на бляскава церемония на остров Саламина

16065 06/06/2022 17:01 Агро Винарство
Отличиха най-добрите вина на Балканите на бляскава церемония на остров Саламина
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА


За единадесета поредна година най-добрите вина на Балканите бяха отличени в престижния конкурс The Balkans International Wine Competition (BIWC). Тази година той се проведе на историческия гръцки остров Саламина, а в надпреварата се включиха рекорден брой участници – повече от 1000 вина и 280 изби. На официална церемония и гала вечеря в Ктима Филипикон престижното международно жури обяви страната домакин на следващото издание на Конкурса – Румъния! През юни 2023 година Бистрица-Насауд, Трансилвания, ще посрещне 12-то издание на BIWC.

Най-голямата награда в конкурса – Гранд трофеят за „Най-добро вино на Балканите”, Най-добрата изба на Балканите, спечелила най-много медали в конкурсната част, както и трофеите в отделните категории – ще бъдат връчени на бляскава церемония „Балкански винени оскари” в първата вечер на Фестивала в София – на 16 юни от 20:00 ч. под открито небе във Виненото градче пред НДК.

По традиция, журито награждава една от избите участници в Конкурса от всяка държава с отличието Best of Show, за виното спечелило най-висок брой точки за съответната страна. Българското вино, спечелило статуетката в тази категория, е Zelanos Rose Pinot Noir 2021, изба ZELANOS WINERY. Ето и останалите отличени:

Best of Show Albania
Juga e Bardhe 2021
KANTINA FABA

Best of Show Bosnia and Herzegovina
Perle Ljubavi 2021
VINARIJA FAZAN

Best of Show Croatia
Plovac Ploski 2015
CARIC WINERY

Best of Show Greece
Diaporos Xinomavro 2017
KIR YIANNI ESTATE

Best of Show Kosovo
Rahova Klasike Reserve 2019
LABI WINES

Best of Show Montenegro
Stari Podrum Vranac 2013
PLANTAZE WINERY

Best of Show North Macedonia
Luda Mara Vranec 2019
TIKVES WINERY

Best of Show Romania
Crama Gabai Red Blend 2019
CRABA GABAI

Best of Show Serbia
Vincic White Reserve 2012
VINCIC WINERY

Best of Show Slovenia
Seven Numbers Sauvignon Blanc 2019
PUKLAVEC FAMILY WINES

Best of Show Turkey
Suvla Bogazkere – Okuzgozu 2021
SUVLA WINERY

Best of Show Ukraine
Odessos Merlot Limited Edition 2020
ODESSOS WINERY

Церемонията по награждаването водеха Галина Нифору, директор на BIWC, Игор Лукович, председател на BIWC от тази година, и Константинос Лазаракис, почетен председател на BIWC. Тя беше открита от кмета на Саламина Георгиос Панагопулос, в присъствието на посланика на България в Гърция – Валентин Порязов, посланика на Турция в Гърция г-н Озюгергин, дипломати от Словения, Румъния и Украйна. На церемонията присъстваха и президента на Търговската асоциация на Саламина – Константинос Специотакис, Константинос Зафирис и Антонис Зафирис oт фирма Линк ЕПЕ – логистичен партньор на Конкурса, бизнес представители от Атина, Пирея, Саламина и почитатели на балканското вино.

Истински очарована съм от топлотата и професионализма на домакините от Саламина. За мен беше изключително вълнуващо моят втори дом да посрещне дванадесетото издание на BIWC. Подобаващо за бляскавата церемония имахме не само рекорден брой мостри, а и рекордно качество! Наблюдавам развитието на вината в региона и спокойно мога да кажа, че се приближаваме със смело темпо до световните сили!, споделя Галина Нифору.

Специални награди с изображението на остров Саламина и маслинова клонка бяха връчени от кмета на Саламина на всички Master of Wines, присъствали на събитието: Граф Джон Салви MW, Каролайн Гилби MW, Род Смит MW, Робин Кик MW, a всички останали членове на журито получиха диплом за участието си.
Всички наградени вина от Конкурса ще могат да бъдат дегустирани в специалната Златна шатра във Виненото градче пред НДК. Освен богатата програма и изключително щедрия избор на вина от целия балкански регион, гостите на Фестивала ще бъдат първите, които ще научат името на носителя на Гранд трофея, истинската кулминация на единадесетото издание на BIWCF!

Коментари към новината

Още новини от Агро