Новини от област Стара Загора и България

Гости от побратимените на Казанлък градове се включиха в Празника на розата

3310 04/06/2022 22:10 Общество България
Гости от побратимените на Казанлък градове се включиха в Празника на розата
Divident.€U Divident.€U

Гостуващите на Празник на розата 2022 представители на побратимени градове. Срещата се състоя в емблематичната Алиолува къща. Галина Стоянова започна разказа за Казанлък от историята на местния бизнесмен, който я завещава на родния си град, а днес е превърната в театрална сцена. Кметът на Казанлък накратко разказа за древната история на града, местния поминък, свързан с българската роза Дамасцена и ценното розово масло от векове и съвременния икономически профил на Казанлък, който го нарежда сред десетте града в цяла България, с най-голям дял в брутния вътрешен продукт. След като описа Казанлък тя прикани чуждестранните гости: “Очаквам от Вас днес да разкажете накратко за Вашите градове, защото нашите срещи тук са и за създаване на нови приятелства. Ако Казанлък е побратим с всички Вас, очакваме и Вие да създадете такива приятелства.

Казанлък има 11 побратимени градове в цял свят. На Празник на розата 2022 гостуват шест делегации. Четири от тях са с вече побратимени градове, а за два града от гостуващите сближаването предстои - Ломжа, Полша и Муратпаша, Турция. Присъствието в Казанлък е на най-високо местно ниво – пет кмета и председател на Общински съвет, придружавани от представители на местните администрации. Кметът на Казанлък предаде поздрави от побратимените градове в Корея, Китай и Япония, отправени дистанционно поради все още засилени пандемични мерки. Тя увери, че всички ще бъдат запознати с днешната среща.

Чуждестранните приятели на Града на розите изразиха благодарност за топлото посрещане и красивия празник и категорично желание за задълбочаване на взаимоотношенията в различни сфери

За представяне и размяна на подаръци Кметът покани по списък, на принципа на най-дългогодишните приятелства до най-младите: Кочани -Македония, Верия – Гърция, Кацаго Сан Мартино – Италия, Дидимотика – Гърция, Ломжа – Полша и Муратпаша – Турция.

Всеки представи знакови места, символи и местен поминък пред останалите, които могат да се превърнат в мост за сближаване на местните хора. Участниците се обединиха около посланието, че цивилната дипломация пази мира в света.

Коментари към новината

Още новини от Общество