Новини от област Стара Загора и България

План за възстановяване и устойчивост

15 000 домакинства ще бъдат подкрепени в изграждането на фотоволтаици

15 000 домакинства ще бъдат подкрепени в изграждането на фотоволтаици
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

3,5 гигавата нови ВЕИ мощности трябва да бъдат изградени в България до 2026 година


Планът за възстановяване и устойчивост предвижда подкрепа за 15 000 домакинства за изграждане на фотоволтаични системи и на 160 общини за изграждане на външно осветление.
Това съобщи в Стара Загора зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова.

Тя беше в Стара Загора по повод семинар в областна администрация на тема „Предизвикателства и възможности пред област Стара Загора, произтичащи от Националния план за възстановяване и устойчивост“.
Във форума взеха участие областният управител проф. Наско Василев, зам.-министърът на МРРБ Деляна Иванова, Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика, депутати от Старозагорския регион, зам. областните управители, представители на общините, на бизнес организации, на Тракийския университет.

Зам.-министър Ива Петрова подчерта, че диалогът между институциите във връзка с Плана е изключително важен за намирането на работещи решения за всеки регион в България. Тя акцентира върху предстоящото преструктуриране на енергийния сектор. Част от него е създаването на Национален фонд за декарбонизация,, който ще бъде своеобразен вид финансова институция за подкрепа на бита и индустрията в България при прилагането на мерки за енергийна ефективност и постигане на декарбонизация на икономическия живот у нас. Либерализацията на пазара за електроенергия на дребно до 2025 и предвижданите промени в закона за подкрепа на уязвимите групи също бяха тема на нейното изказване.

Факт са промени в Закона за ВЕИ, които правят възможно по-бързото изграждане на мощности за собствена консумация. „Предстои ускорена реформа. Заявили сме амбицията си за въвеждане на нови ВЕИ мощности в системата“, каза Радослав Рибарски.
Според Плана за възстановяване и устойчивост трябва да се изградят 3,5 гигавата нови ВЕИ мощности в страната до 2026 година.

Интересът към ВЕИ е голям. Ще се увеличава още повече с формулирането на ясните изисквания по Плана за възстановяване. Там са предвидени средства, както за еднофамилни жилища, така и за бизнеса“, каза Радослав Рибарски.
Териториалните планове все още са в начална фаза на разработване, стана ясно от срещата. След оформянето на начален вариант на плана, той ще бъде обсъден с местните общности.

Зам.-министър Деляна Иванова обърна внимание на важното място на Старозагорска област като един от засегнатите райони, който се очаква да получи и най-голям ресурс от Фонда за справедлив преход на ЕС.
Тя посочи, че областта има огромен потенциал за развитие и за приток на свежи инвестиции в областта на високите технологии и в нови индустрии. Регионът може да стане център за научни изследвания за процеса на декарбонизация.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество