Новини от област Стара Загора и България

Решават за продажбата на бившия АГ комплекс в Стара Загора

Решават за продажбата на бившия АГ комплекс в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Сградата е оценена за 8 млн. 772 хил. лева без ДДС

Общото събрание на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ ще реши на 17 юни дали да обяви за продажба чрез търг сградата на бившия АГ комплекс на Стара Загора, която се намира в идеалния център на града.

На свое заседание утре Общинският съвет на Стара Загора ще трябва да определи как да гласува упълномощения представител на общината. От името на Община Стара Загора в общото събрание на болницата влиза д-р Емил Енчев.

Ще припомним, че по предложение на кмета Живко Тодоров сградата на бившия АГ комплекс трябваше да се превърне в съвременен общински здравен център, който да събере на едно място извънболничната помощ в Стара Загора. Идеята беше представена преди повече от 2 години.

Предложението за придобиване на сградата на бившата АГ клиника от Община Стара Загора бе подкрепено от Общинския съвет, както и от Съвета на директорите на държавната болница.
Сделката предвиждаше местната администарция да отстъпи собствеността на свои терени на територията на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“, както и да бъдат приспаднати стари дългове на лечебното заведение към общинската хазна.

Идеята обаче не срещна необходимата подкрепа от страна на представителите на Министерство на здравеопазването в Общото събрание на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Няколко поредни здравни министъра обещаваха да решат въпроса в полза на прехвърлянето на сградата на община Стара Загора, но това така и не се случи.

„Единственият мотив на ръководство за продажба на АГ комплекса е, че на предходни извънредни и редовни общи събрания, на които сме предлагали замяната на сградата срещу вземания или имоти, нашето предложение не е получило подкрепата от страна на Министерство на здравеопазването. По тазци причина трябва да тръгнем към процедура за обявяване на сградата за продан“, каза за Divident.EU директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев. Той допълни, че предстоящата процедура цели да се вземе принципно решение за продажба на сградата. Евентуален търг за продажба би стартирал не по-рано от 7-8 месеца.

Община Стара Загора също би могла да участва в един бъдещ търг. Биха могли да се направят замени с оперативни имоти, коментира проф. Йовчев. Той допълни, че вратите на Община Стара Загора в желанието и да направи Център за доболнична помощ, все още не са затворени.

Описаният сграден фонд на бившия АГ комплекс е оценен за не по-малко от 8 млн. 772 хил. лева без ДДС, съгласно изготвена оценка от независим лицензиран оценител. „Сградата се руши и би трябвало да се вземе решение относно нейното бъдеще“, смятат голяма част от общинските съветници.

Каква ще бъде съдбата и, ще се разбере през следващите месеци.

Още по темата: Кметът Живко Тодоров: Община Стара Загора няма да участва в търга за продажба на АГ комплекса

Коментари към новината

Още новини от Здраве