Новини от област Стара Загора и България

Кабинетът обяви пакет от мерки за сваляне цените на горивата

2344 17/05/2022 16:32 Икономика Бизнес
Кабинетът обяви пакет от мерки за сваляне цените на горивата
Divident.€U Divident.€U

Пресслужбата на Министерски съвет разпространи предложенията на кабинета за сваляне високите цени на горивата, които се обсъждат в момента с представители на транспортния бранш.

На първо място правителството смята да премахне акциза върху природния газ, втечнения нефтен газ и метана. Падането на акциза ще доведе до поевтиняване на цената на килограм втечнен нефтен газ с 34 стотинки допълнително и ще облекци много от превозвачите, таксиметровите шофьори и крайните собственици на автомобили.

Освен това Министерството на транспорта и съобщенията е постигнало договорка с Националната асоциация по биогорива в България, че компаниите ще предоставят за българския пазар добавката със 150-200 долара на тон по-ниско от цената на спот пазара. Предложението важи за юли, август и септември 2022. Така цената за добавката за българските потребители ще бъде изключително конкурентна.

България е един от водещите производители на биогорива в Европа и това ни позволява да се възползваме от ситуацията, което е в интерес на българските потребители. По този начин се очаква ефектът от биодобавката върху крайната цена на горивата да бъде силно намален.

Третата заложена мярка е намаляване на ДДС на природния и втечнения нефтен газ от 20 на 9%. Тази мярка се допълва и с вече обявената мярка за покачване на минималния праг за задължителна регистрация по ДДС до праг от 100 000 лв., с което се създаде облекчение за малките транспортни фирми.

Четвърта мярка е предприемането на законодателни промени във връзка с неточно отчитане през тол системата. Със законопроект се променя механизмът на санкционирането, като се въвежда справедлив и облекчен метод на разграничение на неволните от истинските нарушения. В случаи на изключено устройство по невнимание или дължащо се на техническа повреда, ще се прилага нов механизъм, без санкция на превозвачите. Дава им се възможност да декларират чрез своя доставчик, че се касае за техническа грешка и ще заплатят определена в тарифата такса.

Направено е предложение от превозвачите да се осигури предвидимост на промените в тарифата и обхвата на тол таксуването, като се даде минимум шест месеца транзитен период, в който превозвачите да могат да изменят договорите си и да предвидят евентуалното увеличение в цената на услугите си.

Създадени са и две работни групи, които да извършат правен и икономически анализ на тол системата, заради изразеното от превозвачите съмнение за нейната работа. Работата им ще завърши с писмени доклади, въз основа на които ще бъдат взети последващи решения. От пресслужбата на кабинета посочват още, че е изключено да се говори и за въвеждане на по-скъпи ставки за преминаване на пътя за транзитния трафик, тъй като и това е категорично забранено от Европа.

Ще бъдат предприети и промени във връзка със системата за компенсиране и субсидиране на обществения транспорт. Един от начините да се стимулира ползването на обществен транспорт е да се компенсират разликите в цените на билетите за различни социални групи. Констатациите на Министерството на транспорта и съобщенията са, че системата на разпределение на компенсации и субсидии, действаща към момента, позволява различни тълкувания и недобри практики.

Ето какви промени искаха превозвачите: Протестно шествие с над 40 камиона затапи околовръстното на Стара Загора (ВИДЕО)

Коментари към новината

Още новини от Икономика